onsdag 22. juni 2016

Taushetsplikt skole

Taushetsplikt skole

Heltberg har lærere som er tydelige, engasjerte, nytenkende og kompetente. Vet du hvor du vil søke? Men skolen har ikke lov til å prate om enkelthendelser med flere enn dem det gjelder. Rektor skal passe på.


At alle lærere ved skolen har taushetsplikt , betyr at de ikke kan gi opplysninger til hverandre. I skolen er det mange som tenker at taushetspliktsreglene hindrer samarbei men kan man reglene, så er det gode muligheter og rom for samarbeid innad i skolen og med andre instanser. Hvem har taushetsplikt ? Alle som jobber i skolen , har taushetsplikt. Offentlige tjenestemenn og andre som utfører tjeneste eller arbeid for det offentlige har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13.


I tillegg er ulike profesjonsgrupper og ansatte i bestemte deler av tjenesteapparatet underlagt særskilte taushetspliktsregler som kan være strengere enn reglene i forvaltningsloven. En skole mottok informasjon fra en elev om en hendelse i hjemmet som gav grunn til bekymring. Som et ledd i vurderingen av om barnevernet skulle varsles, informerte assisterende rektor helsesøster ved skolen. En bekymringsmelding ble sendt barnevernet etter at ytterligere undersøkelser var foretatt, noe også helsesøster ble informert om.


Foreldrenes klage over skolens utlevering av. Ansatte i barnevernet har en strengere taushetsplikt enn ansatte på skolen , men barneverntjenesten kan gi opplysninger til andre forvaltningsorganer når dette er nødvendig for å fremme barneverntjenestens oppgaver (barnevernloven § 6-7). Taushetsplikt vil si at man ikke kan fortelle videre noe man har fått vite. På skolen gjelder dette uansett om det er et barn som har fortalt om noe, eller om man har fått vite om noe på andre måter.


Når informasjon deles med samarbeidende personell, får de tilsvarende taushetsplikt som helsepersonell. Unntaket gjelder kun samarbeid om helsehjelp, og gjelder derfor ikke annet samarbeid mellom helsepersonell og for eksempel skole , PP-tjenesten og barnevern. Det er også gitt bestemmelser om taushetsplikt i spesialisthelsetjenesteloven § 6-og helse og omsorgstjenesteloven § 12-1. Disse to bestemmelsene om forvaltningsmessig taushetsplikt har først og fremst selvstendig betydning for ansatte innen den offentlige helsetjeneste som ikke har taushetsplikt etter helsepersonelloven § 21. Lærere og barnehagelærere har taushetsplikt ifølge forvaltningsloven, barnehageloven og opplæringsloven.


Taushetsplikt skole

Lovgiver har bestemt at lærerens kunnskap om barnets, eller elevens personlige forhold er fortrolig og ikke kan meddeles andre uten at det er hjemmel for det. Brudd på taushetsplikten er straffbart og vil dessuten være i strid med grunnleggende etiske handlingsnormer for en. Likeledes kan forvaltningsorganet pålegge taushetsplikt når vitner o. Overtreding av taushetsplikt etter dette ledd kan straffes etter straffelovens § 20 dersom vedkommende er gjort merksam på at overtreding kan få slik følge.


Reglene om taushetsplikt finner du her. Dersom du mener læreren har brutt taushetsplikten sin kan du ta det opp med fylkesmannen. Når du skal klage på en karakter, så skal lærerne dine hjelpe deg med det dersom du ønsker det.


Taushetsplikt skole

Det følger av den veiledningsplikten som skolen har. Alle ansatte i skolen har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13. Du har sikkert skrevet under på at du har taushetsplikt samtidig med at du ble ansatt i skolen. Når har jeg taushetsplikt ? Hei, jeg og andre venniner snakket med inspektøren på ungdomsskolen min. Vi snakket om den ene læreren vår, det var ikke noe veldig alvorlig men handlet om noe som vi syntest var plagsomt og ville få en forandring på.


Både opplæringsloven og barnehageloven henviser til forvaltningslovens regler om taushetsplikt. Helsepersonell har taushetsplikt. De kan kun formidle helseopplysninger om deg til andre hvis du har gitt samtykke til det, eller det er bestemt i lov at de skal eller kan, som for eksempel når det er nødvendig å sikre deg forsvarlig helsehjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg