fredag 3. juni 2016

Hjernehinnebetennelse 2018

Hjernehinnebetennelse 2018

Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien (Neisseria meningitidis) kalles smittsom hjernehinnebetennelse. Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Symptomer på hjernehinnebetennelse.


Virus er den hyppigste årsaken og gir som oftest en mindre alvorlig sykdom. Bakteriell hjernehinnebetennelse skyldes oftest pneumokokker og meningokokker, men kan også skyldes andre bakterier. Russ som skal på treff er særlig utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse , og bør derfor vaksinere seg.


Vaksinen bør tas så tidlig som mulig, senest to uker før russetiden for å være effektiv, så hvis du ikke har vaksinert deg er det på tide å gjøre det nå. Enkle, praktiske råd om hva foreldre og andre skal gjøre når barn og unge har smittsom hjernehinnebetennelse. Oppdagelse av tidlige sykdomstegn og rask behandling er avgjørende for utfallet. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse , men vaksinasjon med MMR-vaksine, som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger. Råd og informasjon vedrørende smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) og meningokokkvaksine.


Smittsom hjernehinne-betennelse. De tre mest kjente er meningokokker, pneumokokker og Hemofilus. Den typen Hemofilus som kan gi hjernehinnebetennelse vil barnet være immun mot hvis det har fulgt det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet og fått HiB- vaksinen.


Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer.


Hjernehinnebetennelse 2018

Denne formen er ikke så alvorlig og går over av seg selv. Kvinne (18) døde av hjernehinnebetennelse. Gikk på skole med 8elever. Her er tegn og symptomer på hjernehinnebetennelse som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne forhindre livstruende utvikling av hjernehinnebetennelse.


Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte. Frivillig på Palmesus innlagt med smittsom hjerne­hinne­beten­nelse Bergens Tidende. Du får utlevert påmeldingsskjema i skolens ekspedisjon (nord og sør) i tidsrommet mandag 29. Skolehelsetjenesten oppfordrer til å informere foresatte om tilbudet før påmelding.


Hjernehinnebetennelse 2018

Kryss av på påmeldingsslippen for hvilken dag du ønsker å møte til vaksinering. Hjernebetennelse, encefalitt, er en betennelsesreaksjon i selve hjernevevet. Samtidig kan det også finnes betennelse i ryggmargen, og tilstanden kalles da encefalomyelitt eller myeloencefalitt. Et annet karakteristisk tegn er petekkier, men det er ikke alle som får disse.


Gratisvaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse ga stor effekt Ordningen med gratis meningokokkvaksine for Vg2-elever i Østfold har ført til en dobling i andelen beskyttede mot den alvorlige. Vassbonn-gutten var smittet av meningokokkbakterier. Disse bakteriene kan gi smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.


Hjernehinnebetennelse 2018

Kun i 1-prosent av tilfellene er det andre syke, sier Steenberg. En kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn kan øke risikoen for alvorlig sykdom. Russen i Oslo og Buskerud får gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det får ikke russen i Akershus. Infeksjonen skuldast oftast bakteriar eller virus, men sopp og parasittmeningittar kan også vere årsak.


Meningittar vert delte inn i purulente og serøse. Folkehelseinstituttet anbefaler også i år russen å vaksinere seg, men vil ikke anbefale at fylkene og kommunene skal ta regningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg