mandag 27. juni 2016

Hvor mye roastbiff per person til middag

Mengdeberegning buffet. Koldtbord er fristende og flott til store anledninger. Enkelt kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken.


Da er bare det morsomme igjen, å pynte fat og bord. Kjøp inn forskjellige salater, frukter og grønnsaker til å pynte med.

Gjestene blir alltid begeistret over et lekkert pyntet bord. Da blir ikke de store anledningene så slitsomme å stelle i stand til som de. Når man skal lage mat til flere, må man vite hvor mye som skal beregnes per person. Det er fort gjort å lage for mye mat om de ulike råvarene ikke mengdeberegnes. Dette er dårlig økonomi for bedriften.


Om du ikke mengdeberegner kan du i verste fall risikere at du ikke har nok mat til gjestene. Skal du ha den som pålegg, holder den til mange. Roastbiff passer jo også perfekt på et koldtbord!

Hvor mye ribbe per person. Men hvor mye ribbe er egentlig nok til årets julemiddag? Alt er avhengig av hvor mye hver enkelt spiser, og det kan man bare gjette seg til.


Folk flest spiser mindre til lunsj enn til middag , menn spiser kanskje mer enn damer og yngre spiser ofte mer enn eldre. Her må man kjenne sitt publikum og tilpasse deretter, forklarer han. Loff hører til på den store festdagen. Få oppskriften her. Kjøttet stekes ved lav varme (125°C–175°C) og skal være rosa til rødt i midten ved servering.


Jeg får ofte spørsmål om hvor mye folk spiser, spesielt når man lager mat for mange mennesker. Her er en liten tabell jeg har laget i en tidligere sammenheng som sier litt om dette. Dessuten kommer det også ann på tilbehør og hvor tykke skiver du har på kjøttet. Jo tynnere skiver jo mindre spiser folk.


Vi skal ha elg i morra og jeg har ca 300g. Antar at det vil holde godt, skal i tillegg beregne ca 2gram potet pr person og en del grønnsaker. Vi får ofte spørsmål om hvor mye man bør beregne. Er det en dag i året du ikke har lyst til å ha kjøpt for lite mat, så er det julaften.


Derfor har vi laget en oversikt som gjør det enklere å finne ut hvor mye du bør kjøpe inn. I noen selskap, som for eksempel bryllup, sitter man lenge ved bordet.

Da er det lurt å beregne litt ekstra vin til hovedretten. Vær ute i god tid når du skal planlegge et selskap. Med denne retten til middag , innfrir du også nyttårsforsettet om å spise mer grønt. Kjøtt med mye bein krever hundre gram ekstra pr person. Til fem personer må du altså beregne kilo.


Lunsj eller middag ? Jeg har fått det servert med bearnaisesaus eller annen saus, fløtegratinerte poter eller andre typer poteter, og salat av ymse slag. Jeg skal har flere på middag i morgen og servere lammelår. Brått så var det noen som opprinnelig sa de ikke kunne komme, som kommer likevel, og jeg ble brått redd jeg ikke har kjøpt inn nok kjøtt. Vi blir rett over gjester til middag , og noe over 1til kaffe.


Vær bevisst hvor store porsjonene er og hvor mye du har av hva på tallerkenen. Grønnsaker og frukt eller bær bør være en naturlig del av hvert måltid. Tallerkenmodellen kan være fin å ha i tankene når du skal sette sammen et sunnere måltid.


Se for deg at tallerkenen deles i tre like deler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg