mandag 20. juni 2016

Hvor er det tryggest å være når det lyner

Her er du tryggest. Innendørs er det svært liten risiko for å bli skadet av lyn, men det aller tryggeste er å sitte et sted hvor du har sammenhengende metall på alle sider rundt deg. Det kan være for eksempel en bil, et tog eller inne i en metallbåt. Hvis lynet slår ned mens du er på et slikt sted vil det nok oppleves som skremmende. Det er ikke farlig å se tv når det lyner , men elektronikken i fjernsynet er sårbar.


Velg mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon om du må ringe.

Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger ende i røret. Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner , er i en bil. Det er en oppfatning at lynet lettere slår ned i metall som golfkøller og fiskestenger, men det er ikke sant.


Metall leder strøm, men det tiltrekker seg ikke strøm, sier Dahslett. Han tror nok det heller har sammenheng med at de ofte befinner seg i åpent landskap, når golfspillere viser seg å være særlig utsatt for lynnedslag. Dette var et mer aktuelt spørsmål før hvor det var færre sikkerhetsbarrierer og dårligere kompetanse på el-sikkerhet.

I dag er det ikke farligere å bade eller dusje enn å gjøre andre ting i huset når det lyner. Men det er klart at det , som med andre ting, finnes unntak også her. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.


Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. Det betyr likevel ikke at du trenger å være red ifølge Skyscanner. Derfor er lynnedslag ikke et problem De skriver at dagens fly er designet slik at delene på flyet hvor lynet normalt slår ne nemlig haleroret og ytterst på vingene, er forsterket, og fordeler ladingen fra et lynnedslag utover. De blir utsatt for store energimengder, men når lynet er borte, er også strømmen borte. Om du er endel av en strømkrets, da er det noe annet.


Da er det vanskelig å få vedkommende vekk fordi du selv risikerer å bli en del av strømmen. Når stormen kommer bør du vente til den er over igjen, før du tar på noe, på tross av at det er kjedelig å vente. Oppsummering - Det er karosseriet av metall som gjør bilen trygg, ikke gummidekkene - Det er også trygt å sitte i en elbil under tordenvær - Man bør ikke kjøre bilen mens det lyner , med mindre det å stoppe skaper. Er du ute i båt kan det være greit å komme seg til lan selv om det forholdsvis sjelden forekommer skader i denne sammenheng. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken.


Det smeller selvsagt kraftig og ofte. Finn laveste nettpris her. Visste du at: I tordenvær kan du nokså enkelt finne ut hvor langt unna lynnedslagene er ved å lytte og observere.


Dersom det tar tre sekunder fra du ser lysglimtet etter et lyn til du hører tordenbraket, vil det si at nedslaget er cirka én kilometer unna.

Forklaringen er at lyden av braket beveger seg med 3meter i sekundet. De er sterke nok til å knekke trær. Kan jeg dusje når det lyner og tordner, eller er det farlig? Forutsetn: Jeg tar ikke i blandebatteriet.


Huset har vanlig lynavleder. Hilsen lettskremt Olaug som hører at det buldrer nå. Men uansett er det best å komme seg fortest mulig inn til land. Hva gjør du når det lyner som værst. Logg inn for å følge dette.


Men bårbare maskiner har en omformer i strømkabelen, så jeg lurer på om det er trygt å ha den plugget i mens det lyner. Denne omformeren er vel kanskje no a lâ PSU. Strømnettet vet jeg ikke hvordane er opplagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg