mandag 6. juni 2016

Feber før vaksine

Det gjaldt imidlertid de gamle helcellevaksinene mot kolera og tyfoidfeber, ikke de vaksinene som nå er tilgjengelige. Hepatitt A- vaksine anbefales vanligvis ved de fleste utenlandsreiser til ikke-vestlige land. Vaksine mot tyfoidfeber anbefales ved langvarig utenlandsreise (ryggsekktur, arbeidsopphold og innvandrere på besøk) i en rekke land utenfor Vest-Europa, spesielt i Afrika, Sør-Amerika og Asia, dersom reisen skjer utenom turiststeder og på landsbygda. Lett feber , uro, gråt, søvnighet, utilpasshet eller manglende matlyst hos små barn.


Hos små barn kan raskt stigende feber føre til feberkramper.

Feberkramper er i seg selv ufarlig, men lege bør likevel kontaktes for å utelukke annen akutt sykdom. Tyfoidfeber, vaksine anbefales i følgende land Sykdommen og symptomene. Blant symptomene er høy, vedvarende feber , hodepine, magesmerter og diaré eller forstoppelse.


Denguefeber er den vanligste myggbårne virussykdommen i verden, og den globale insidensen har økt de siste tiårene. Den mest effektive beskyttelsen er vaksine. Dette er en levende svekket vaksine , og én dose gir livslang beskyttelse. Vaksinen er den eneste som er obligatorisk for innreise i en del land.


For å komme problemfritt gjennom tollen må du vise et sertifikat på at vaksinen er satt.

Gulfeber, vaksine anbefales i følgende land Sykdommen og symptomene. Gulfeber er en myggbåren akutt virussykdom som tilhører gruppen blødningsfebere. Da Stephan Somma og kameraten hans la reiseruten for drømmeferien i Sentral-Amerika, valgte de land som var kjent for å ha en god helsetjeneste. Tre uker inn i ferien, ligger Somma likevel med i feber på fortauet foran legekontoret, og venter på den eneste legen de har klart å oppdrive.


Bivirkninger: Det er vanlig med lett rødhet og ømhet på stikkstedet. Noen får feber og sykdomsfølelse. Svært få får allergiske reaksjoner. Det fins også en alternativ vaksine som gis i tablettform. Vivotif er en levende svekket vaksine og tas i tre doser med timers mellomrom.


MMR-vaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, og det er anbefalt at barnet får to doser. Første dose MMR, som vanligvis blir gitt ved måneders alder, gir over prosent av de vaksinerte beskyttelse i mange år, muligens livet ut. Spørsmål: Datteren min tok MMR vaksina for en uke siden i dag. Hun var litt snørrete og hostet litt da den ble satt, men hadde ikke feber , så helsesøster mente det gikk greit at hun fikk den.


Fikk beskjed om at hun kunne få feber fra en til to uker etterpå. HVILKE VAKSINER TRENGER JEG? Folk som skal reise i Asia (unntatt Japan, Sør-Korea, Thailan Malaysia, Maldivene og Singapore), Afrika, Latin-Amerika, Stillehavsøyene (unntatt Hawaii) og noen land i det tidligere Øst-Europa, anbefales å ha vaksine mot hepatitt A.

I et mindretall av tilfellene, rundt 5-, utvikler sykdommen seg til å bli mer alvorlig, i form av dengue hemoragisk feber (DHF) eller dengue sjokksyndrom (DSS), med henholdsvis uttalte, livstruende blødninger, eller sirkulatorisk kollaps. Dengue hemoragisk feber har en dødelighet på opptil hele uten adekvat behandling. For vaksiner som ikke inneholder levende bakterier eller virus, kommer de fleste vaksinebivirkningene innen ett døgn etter vaksinasjon og varer få dager. Se tekst om den enkelte vaksine for nærmere informasjon om de vanligste bivirkningene.


Før du reiser til enkelte reisemål er det viktig at du vaksinerer deg. Se informasjon om reisevaksiner på. Lett ubehag i form av feber , hodepine og tretthet kan forekomme i 1-dager etter vaksineringen. De i risikogruppene anbefales å ta influensavaksinen hvert år. Dette kan resultere i et lavere antistofftiter.


Samtidig injeksjon av andre inaktiverte vaksiner synes ikke å hemme immunsvaret. Havrix kan gis samtidig med følgende vaksiner: Vaksine mot tyfoidfeber, gulfeber, kolera (injeksjonsvaksine), tetanus eller monovalent- og kombinasjonsvaksine mot meslinger, kusma, røde hunder og vannkopper. Bakterien kan forårsake pusteproblemer og i mer alvorlige tilfeller, påvirke hjerte og sentralnervesystemet. Difteri er svært sjelden i Norge siden vaksine mot sykdommen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Kroppstemperatur på 38°C eller høyere (målt i endetarmen).


Krampeanfall ved feber. Det anbefales samtidig å oppdatere barnevaksinene, selv om det ikke er noen nevneverdig risiko for å få de sykdommene vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet under reiser. Også etter 3-års alder kan barnet få infeksjonen, selv om det har vært fullt vaksinert tidligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg