onsdag 31. desember 2014

Alkoholskader på nervesystemet

Lær mer om hva som skjer når det drikkes alkohol. Les fakta om alkohol her. Generelt om alkoholens virkninger på helsen forøvrig. Gjentatt og stort alkoholinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Risikoen for skader på en rekke indre organer er økt ved daglig inntak av tre alkoholenheter, for eksempel tre små glass vin hver dag.


Av de næringsstoffene som kommer inn i blodet, blir bare en del utnyttet fordi leveren ofte er skadet.

Mange næringsstoffer må nemlig til leveren først for å bli forandret, eller satt sammen med andre stoffer. Mangel på viktige stoffer gjør at nervesystemet , huden og slimhinnene kan skades, og forsvaret mot sykdommer kan bli dårlig. Et sunt nervesystemet avhengig av friske celler.


Dersom celler vil bygge opp en motstand mot alkohol, er en person mindre i stand til å bekjempe infeksjoner og en rekke alvorlige problemer kan føre til. Hjerneslag, hjerteinfarkt og selv demens kan være et resultat av alkoholens innvirkning på nervesystemet. I mange år har jeg hatt et for høyt alkoholmisbruk ved nesten daglig inntak for og slappe av om kvelden. Jeg har den siste tiden redusert forbruket slik at jeg kun s. Høyt forbruk av alkohol over tid øker risikoen for sykdommer i hjernen og i nervesystemet , høyt blodtrykk, hjerneslag, flere former for kreft, samt leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen og hjertearytmier.


Den alkoholprosenten som står anført på emballasjen, er volumprosent.

Denne opplyser hvor mange ml alkohol det finnes i 1ml av flaskens innhold. Volumprosenten kan regnes om til vektprosent (gram alkohol per 1gram væske) ved multiplikasjon med alkohols egenvekt 8. Veldokumenterede alkoholsygdomme og -skader. De fleste kender Sundhedsstyrelsens anbefalinger på genstande om ugen for mænd og for kvinder, men ifølge forskningen er det ikke nok at overholde de officielle anbefalinger, hvis man vil minimere risikoen for at få fysiske og psykiske alkoholskader og-sygdomme. Alkoholskader forbindes nok gjerne med virkelige storforbrukere av alkohol, men dette angår altså alle som nyter alkohol. Men alkoholen kan også ha en rekke skadelige effekter på fosteret hvor skaden ikke er like tydelig, det kan vise seg ved senere lærevansker, hyperaktivitet o. Slike forandringer kalles FASD (Fetal alcohol spectrum disorders) - spekteret av føtale alkoholskader.


FASD forekommer langt hyppigere enn FAS. For eksempel: en kvinne på kg som drikker glass vin kan bruke ca timer før promillen er under 2. En mann på kg som drikker glass vin kan bruke ca timer før promillen er under 2. Ved promille på og høyere vil de fleste ha problemer med å huske alt som skjer, og hukommelsestapet vil øke med stigende alkoholkonsentrasjon. Lammelse av nervesystemet. Ved svært høy alkoholkonsentrasjon vil deler av nervesystemet bli lammet.


På fem år har vi behandlet barn med alkoholrelatert skade. Vi presenterer en sykehistorie som belyser problemstillinger man møter i behandlingen av barn med alkoholskader. Vi har dessuten gjennomgått nyere tids forskning rundt alkohol og svangerskap.


FAS er betegnelsen på de alvorligste tilstandene der fosteret har fått endret utseende, er veksthemmet og har påviselig hjerneskade. Alkoholskader på fosteret kan også føre til lettere skader som lærevansker, hyperaktivitet og liknende.

Slike mindre synlige forandringer kan kalles FAE (føtal alkoholeffekt). Det hender at jeg tenker på hvordan liv jeg hadde hatt uten alkoholskader. Jeg er ikke bitter på moren min. Hun hadde mange vanskeligheter i tillegg til alkoholen. En del av de sjeldne og alvorlige sykdommene i nervesystemet har en sterk arvelig komponent.


En viss arvelig disposisjon gjelder også for noen av de mer vanlige nevrologiske sykdommene som migrene. Mange av de nevrologiske sykdommene er alvorlige lidelser som innvirker på livskvaliteten i stor grad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg