torsdag 11. desember 2014

Ta ut feriepenger samme år skatt

En oversiktlig og enkel forklaring av feriepenger , dine rettigheter og krav. Hvor mange prosent av lønnen beregnes feriepenger av? Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst.


DU et Supergavekort på 7kroner. SKATT PÅ FERIEPENGER : Flere har tatt kontakt med Arbeidstilsynet for å spørre om de må skatte av feriepenger som blir opptjent og utbetalt samme år.

Svaret får du lenger ned i saken. Feriepenger tjenes opp året før du tar ut ferien. Ansatte over år har rett. Hvis man får en avtale med arbeidsgiver om forskudd på feriepenger må man også huske på at disse først kan utbetales samme år som feriepengene egentlig skal utbetales for å unngå forskuddstrekk på beløpet, minner Arntsen om. LES OGSÅ: Slik får du mest for feriepengene.


Men som ansatt har man ikke krav på dette. Imidlertid er de trekk-frie, og skatten som angår feriepenger (ved normal utbetaling i ferieåret) er derfor fordelt over resten av årets inntekt. Du er nyansatt fra 01.


Ekstraferien for ansatte over år er ikke trekkfri.

Arbeidstakere som fyller år eller mer i ferieåret, har rett på en ekstra ferieuke. Det skal gjøres skattetrekk for feriepengene knyttet til denne ekstra ferieuken. Du skal da utbetale vanlig lønn når arbeidstakeren avvikler ferie dersom han eller hun tar ut ferie på et annet tidspunkt.


Velger du å ta ut feriepenger i samme år som du har tjent dem så trekkes det skatt av disse pengene, men dette blir uansett justert opp. Får da utbetalt feriepenger for inneværende år nå på sluttoppgjøret. Dette skatter jeg av i år , dvs at jeg trekkes skatt av denne utbetalingen, og det registreres som inntekt på inneværende år.


Dersom jeg har betalt for mye skatt som følge av dette og evt. Eller du kan forlange å få dem i år. Skatt på dem får du uansett, men kan da utsette det til neste år , eller evt det året du får minst skatt. Typiske spørsmål vedrørende feriepenger er når kan du kreve å få feriepengene utbetalt, hvor mye har du krav på og skal det skattes av feriepenger.


Her er de rikeste i din kommune. Det finnes noen feller man kan gå i, som er ukjente for folk flest. Du må som sagt alltid betale skatt av feriepenger. Den eneste forskjellen av betydning er bare når du betaler skatt av feriepengene.


Den eneste lille økonomiske forskjellen som kan ha noe betydning er et relativt ubetydelig rentetap, eventuelt rentegevinst i forhold til når du tar ut feriepengene. Hvis man velger å ta ut feriepengene samme år som de ble opptjent blir dette formelt sett regna som overti og man skatter omtrent av dem. Dette er bare en skatteteknisk sak, for sluttresultatet blir det samme , uavhengig av når man tar ut feriepengene.


Etter ferieloven har du rett på virkedager ferie hvert år.

Lørdag regnes som virkedag etter loven. I tillegg til feriedagene etter ferieloven har mange. Det inkluderer all skattepliktig lønn, sykepenger og feriepenger. Det blir alltid trukket skatt av feriepenger.


Dersom du får de utbetalt samme år de er inntjent - trekkes det direkte (slik som for deg nå). Får du de utbetalt året etter - trekkes det skatt på resten av inntekten for å jevne det ut. Selv ba jeg om å få utbetalt feriepengene i januar neste år når jeg byttet jobb.


En av de vanligste misoppfatningene innenfor skatt er at feriepengene er skattefrie. Den som ikke har vært i jobb året før, har også rett til ferie, men ikke til feriepenger. Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om å vente med utbetalingen til neste år er det lagt til grunn at dette er i orden ifht.


Hans Gjermund Gauslaa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg