mandag 1. juli 2019

Tørre vannkringler

Vannkringler er viktig til rømmegrøten mai. De er enkle å lage selv. Bare husk å trille dem veldig tynt ut, så de får tørket og blir tørre og sprø. Det serveres ofte til spekemat og rømmegrøt ikke minst på mai.


For meg personlig er det ett godt barndomsminne for dette fikk jeg hos mormor. Da var de delt i to med smør og evt hjemmelaget syltetøy på. Smelt smøret, ha oppi vann og hell i det tørre.


Elt i kjøkken- maskin i 5-minutter og la deigen heve til dobbel størrelse. Del opp deigen i ca. Fyll en høy steikepanne med vann og gi det et oppkok. Legg kringlene i det varme vannet og la dem trekke i ca. Og vannkringler er enkelt å lage!


Men først til grøten. Hjemmelaget rømmegrøt. Etter litt pipler fettet ut. Og til rømmegrøten må vi ha vannkringler. Og mye bedre enn de du kjøper….


Selvskrevet tilbehør til rømmegrøt og spekemat. Er også perfekt knaskemat for småbarn som får tenner. For mange er det utenkelig å skulle spise rømmegrøt uten disse kringlene, særlig på 17. Bergenske vannkringler er en vestlandsk mattradisjon. Takk for flott oppskrift!


Eg har gjort nokre tilpassingar som Har vorte veldig bra! Tilsett lunka melk og eit egg. Piskar med kjøkkenmaskin- tilsetter smør i terningar og eltar det godt inn.


Fra litteraturen om Bergen kjennes vannkringlene som yndet proviant for nordlandsfiskerne. De nordnorske kjøpmenn var storforbrukere av bergenske vannkringler. I dag er vannkringler fast følge til spekemat og rømmegrøt. Turister fyller sine vesker og poser med den lille tørre , gyldne kringlen og himler med øynene under tyggingen. mangler kvinner. Hvorfor vannkringler som emne?


Dette tørre , sprø og nesten smakløse bakverket som bergenserne spiser til rømmegrøt og spekemat på 17. Min lillebror, som har blitt ganske stor, ringte meg for å få oppskriften på en tradisjon i familien vår, en av veldig få tradisjoner som kommer fra pappa sin side. Det kommer fra bestemor på Mo, og er oppskrift på vannkringler. Det finnes flere oppskrifter.


Jeg har laget min egen variant. Ha det tørre i en bakebolle. Kjenn etter om væsken har ca grader. Ha i melken i smøret. Nordhagen er bergenser.


Også andre enn bergensere bør kjenne til bergenskringlene. Rør det våte inn i det tørre og elt godt. Bland inn daimstrøssel og del deigen i biter. Stekes på 2grader i ca. Jeg kom plutselig til å tenke på da jeg var pur ung og var elev på folkehøgskole i trøndelag.


På den byvandringa vart det fortalt at dei fleste bakeria i Bergen var lokalisert til den bydelen. Den friske og tørre fjelluften på Bjorli er blant annet ypperlig for spekematproduksjon. I tillegg til lengre modningsprosesser og mindre bruk av salt spiller Bjorli Fjellmat på lag med naturen for å skape matopplevelser. Skulle man ha lyst å lage dem selv, er dette oppskriften: 3gr hvetemel, gr margarin, vel dl skummet melk, gr gjær. Deigen kan lages enten med varm eller kald hev.


Den skal være temmelig fast, og gjære til den blir dobbelt så stor. Vi gir deg nyheter, underholdning, været, og det siste innen temaene du er interessert i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg