mandag 15. juli 2019

Hvor mange egg i en follikkel

Under innvirkning av FSH utvikles det i tur og orden ett og ett egg i eggstokkene. Cellelaget rundt egget begynner å vokse, og hormonproduksjonen tiltar. Det dannes da væske mellom cellene, og væsken flyter sammen til en væskefylt blære, hvor eggcellen ligger inntil veggen, omgitt av et cellelag. Det er ikke alltid det er best å få ut flest mulig egg , det viser seg at jo fler egg desto mindre god kvalitet på de, men færre egg har gjerne bedre kvalitet, det betyr jo ikke at det alltid er slik, men vil bare betrygge en med at få egg ut er ikke alltid lik dårlig sjanse!


Hvordan du tåler hormonene, hvor stor dose du tar og i sammenheng med antall egg du får tror jeg har noe med om du blir overstimulert eller ikke.

Hos kvinner over år som prøver å bli gravide, finnes det en rekke tester som kan utføres for å forutsi eggstokkreserver ( hvor mange egg hun har igjen). Blodprøver inkluderer en AMH- eller Anti-Müller Hormon-test, som kan tas når som helst i menstruasjonssyklusen, til og med hvis du går på p-piller. Var på ul på fredag og hadde 2-eggposer på venstre og 4-eggposer på høyre eggstokken. Har ingen peiling på hvor mange eggposer er normalt på første forsøk. Siden jeg er ung så fikk jeg en veldig lav dose med puregon.


Kan dere fortelle om jeg har for få eggposer? Der er jo ikke sikkert om det er ett egg i hver pose. Befruktning eller fertilisasjon er sammensmelting av en eggcelle og en sædcelle til én celle, et befruktet egg.

Mannens sæ som tømmes i skjeden under samleiet, består av 2–milliliter sædvæske, som kommer fra sædblæren og blærehalskjertelen, og 300–4millioner sædceller. Jeg skal være ærlig å si at jeg ble veldig lei meg, selv om jeg var forberedt på alt. Så vi satser alt på at dette er gullegget!


Er det noen som har erfaringer med så få egg ? Hvor stor den største follikkelen er på dag varierer med andre ord basert på hvor stor den var i utgangspunktet og hvor rask eggmodning du har. LH-stigningen fører til eggløsning, der et egg løsner fra eggstokken. Selv om mange kvinner tror de har eggløsning på dag 1 vil den faktiske eggløsningsdagen variere avhengig av lengden på syklusen. Ved in vitro modning av egg tas umodne egg ut fra eggstokkene og modnes der-etter i laboratoriet før befruktning. Internasjonalt er omtrent 4barn født etter assistert befruktning med in vitro modning av egg.


Mange dyr skil òg ut eggcella frå kroppen som egg som kan befruktast utanfor. Ei slik befrukting finn typisk stad i vatn. Hjå virveldyr finn utviklinga av eggceller stad i eggstokkar. Men dere bør se på helhetsbildet.


Dere har hennes egg også. Det kan gå greit, men det kan vel også være litt tricky med endometriose. I neste instans er eggdonor, evt embryoadopsjon mulig i utlandet, hvis dere gjerne vil ha barnet født inn i familien.


Det sier ikke noe om kvalitet 12.

Ser ut som en klase med Vi som har bodd i havgapet har truffet mye på dem, skriver en kvinne. Faktisk så er eggløsning en del av en kvinnens reproduktive syklus. Et modent egg løsner fra eggstokkene, og glir ned egglederen på veg til livmoren hvor det gjør seg klart til å forenes med sperm.


Det er frigjørelsen av egg fra eggstokkene som kjent kalles for eggløsning. Kvinnen er mest fertil i løpet av eggløsningen. Blodprøver kan hjelpe legene fastslå tilstanden i kvinnens gjenværende reproduktive organer.


En blodprøve som måler FSH eller follikkelstimulerende hormon nivået i en kvinnes blod kan bidra til å indikere hvor mange egg fortsatt i eggstokkene. En høy lesing kan indikere færre gjenværende egg og lavere odds at prosedyren vil lykkes. Eggdonasjon er en prosess hvor et egg eller en eicel er fjernet fra en fruktbar kvinne og donert til en annen kvinne for å hjelpe henne med å bli gravid. Det er en del av assistert reproduktiv teknologi, eller ART. Donerte egg er vanligvis befruktet i et laboratorium.


De resulterende embryoer overføres deretter til mottakerens livmor ved bruk av en prosedyre som in vitro befruktning (IVF). Derfor brukes den som en såkalt biomarkør, fordi man ut fra innholdet av tungmetaller kan si noe om hvor forurenset et kystområde er. Giftstoffer konsentreres ofte i fettdepoter.


Ut fra proben kommer en nål som stikkes inn i hver enkelt follikkel , og ved hjelp av et vakuum suges egget ut og ned i et reagensrør. De holder oss hele tiden oppdatert på hvor mange egg de har fått ut. De første månedene jeg hadde vært til kontroller var jeg mye forvirret og misfornøyd pga manglende informasjon. Men så bestemte jeg meg for å ta mye mer ansvar selv for å få informasjonen.


Jeg fikk korte og helt tilfredsstillende svar på konkrete spørsmål som du har. Prøvene dine sier at eggstokkfunksjonen er moderat nedsatt, forhøyet FSH. Hvor mange egg er det på hver side ? Din AMH er rimelig bra og skulle tilsi at du skulle få ut egg.


Som du sier så kan kvaliteten på syklusene variere og dermed også hvor mange egg som hentes ut. Vi gjør halvt IVF og halvt ICSI ved uforklarlig barnløshet, ikke ved nedsatt sædkvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg