mandag 29. juli 2019

Tidlig ultralyd nakkefold

Fosterdiagnostikk er undersøkelser av et foster for å avdekke alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik. En del gynekologer ønsker imidlertid ikke å uttale seg om dette på tidlig ultralyd på grunn av stor feilmargin. Mange, deriblant organisasjonen Menneskever mener derfor at tidlig ultralyd kan føre til at vi får et sorteringssamfunn. Ultralyd av gravide i tidlig svangerskap. Undersøkelsen utføres av legespesialist (gynekolog) for en optimal og sikker opplevelse.


Merk at andre medisinsk begrunnede undersøkelser gjøres i separat konsultasjon. Tidlig ultralyd tilbys derimot per i dag ikke av det offentlige helsevesenet. Stadig flere benytter seg likevel av muligheten til å se barnet som vokser i magen allerede før uke 18. Austad Diagnostikk tilbyr derfor tidlig ultralyd i Bergen, Stavanger, Førde, Oslo og Ulsteinvik. Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency).


Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. Downs syndrom (trisomi 21). Hos oss utføres denne ultralyden av Dr. Han jobber som overlege ved avdeling for fosterdiagnostikk på rikshospitalet.


Jeg skal selvsagt gå privat, men er det sånn at jeg kan ringe og si fra at det er det jeg skal? Har de lov til å ta inn gravide med den bestillingen? Debatten om tidlig ultralyd fremstår derfor i et helt annet lys enn for noen år siden. Et lavterskeltilbud Kvinner over år tilbys i dag tidlig ultralyd , i kombinasjon med blodprøve av mor (KUB). Om kvinnen kjenner uro for barnet i magen, eller har hatt komplikasjoner ved tidligere svangerskap, blir hun også henvist til tidlig ultralyd.


Majorstuaklinikken har gynekolog og ultralyd spesialister sentralt i Oslo. Vi utfører vanlige rutineundersøkelser og ultralyd svangerskap, men foretar også utredning og behandling av mer omfattende problemstillinger. Kvinner som har vært gjennom spontanabort bør også ta tidlig ultralyd for å fastslå liv.


Mange gravide kan oppleve små blødninger tidlig i svangerskapet. Hvem skal ha tidlig ultralyd , hvilken uke og hvor mye betaler dere? Har også mistet ganger de siste mnd så vil være sikker på at det er liv denne gangen. I tillegg til ultralyd i tolvte uke tas også en blodprøve dersom man har mistanke om en unormal nakkefold. Ved vanlige gynekologiske undersøkelser tar man som regel alltid innvendig ultralyd.


Man kan også se hjerteslaget og om det er ett eller flere fostre. En tidlig ultralydundersøkelse av gravide fastslår om det er liv og om graviditeten ligger i livmoren. Derfor kan den brukes til å gi hurtig svar på en konkret mistanke om sykdom, eller gi pasientene svar på om noe er galt. Hvor kan jeg få utført ultralyd ? Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren.


For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert. Allerede fra uke -kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd. Hun anbefalte volvat. For min del er det kun for å finne ut at alt står bra til med fosteret jeg drar på ultralyd.


Jeg har hørt hjerteslagene og vet at det er liv. Det har vært mye diskusjon rundt slike undersøkelser. Kilder: Helsenorge. Rutineultralyd i svangerskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg