torsdag 25. juli 2019

Energidrikk koffein

Frekkas med høyt koffeininnhold. Se tilskuddet som sparker fra seg. Over ulike smaker! Butikken for deg som trener!


For barn og ungdom kan et lavt inntak av koffein føre til forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Energidrikker med tilsatt sukker inneholder like mye sukker som brus.

Hvor mye koffein inneholder energidrikk ? Alle kjente energidrikker inneholder koffein for å gi en oppkvikkende effekt. Det er en myte at energidrikk inneholder store mengder koffein. ENERGIDRIKK TIL FOLKET: Det blir ikke aldersgrense for å kjøpe energidrikker, men det vil bli en gernse for hvor mye koffein de kan inneholde. Inntak av koffein kan hos barn og ungdom gi søvnforstyrrelser og forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet og angst.


Barn og ungdom bør ikke innta mer enn mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. Mengdene som førte til negative helseeffekter ble sammenlignet med hvor mye energidrikk barn og unge i Norge drikker, noe vi vet fra fire norske undersøkelser. Koffein i høye doser gir negative helseeffekter.

Ifølge et kanadisk ekspertpanel kritiserte enkelte EU-land den europeiske risikovurderingen for å ha en for snever tilnærming til helseskade, for å fokusere på koffein heller enn energidrikk og for ikke å være realistisk vedrørende inntaket av energidrikker i kombinasjon med alkohol blant unge. Dødelig dose koffein er cirka - gram per dag, som tilsvarer cirka - 1kopper kaffe. Høyt innhold av koffein i de såkalte energidrikkene er satt i forbindelse med at ungdom har falt i koma.


Drikkene som inneholder høyt innhold av koffein (tilsvarer på det meste omtrent to kaffekopper), vil ikke alene kunne skade en menneskekropp, men heller dehydrere, akkurat slik som vanlig kaffe også vil gjøre. Barn og unge i dag drikker heller energidrikk enn vann, noe som i verste fall kan gi nyresvikt. Vi har koffeintilskudd som sparker.


En av koffeinets fremste funksjoner er at det bidrar til å skjerpe. En boks inneholder totalt 1mg koffein , og 2kalorier. Det finnes også kosttilskudd med koffein , og noen kosmetiske produkter og legemidler som er tilsatt koffein.


Det skal ikke mye til før energidrikk blir farlig for ungdom. Selv lave inntak av koffein påvirker kroppen, sier forsker. Deltakerne i studien var unge og friske personer. De skulle først drikke to bokser (totalt én liter) av en vanlig energidrikk som inneholdt blant annet koffein (totalt 3milligram), sukker, taurin, ginseng, guarana og B-vitaminer.


Dette er ingredienser som er typisk for energidrikker på markedet. Ifølge Marta Axelstad Petersen, som er forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, har ikke energidrikker noen skadelig effekt for voksne hvis de holder seg innenfor det daglige anbefalte inntaket av koffein , som er 4milligram om dagen. Dette tilsvarer omtrent fem bokser (på 2milliliter) energidrikk , eller fire store kopper kaffe.


Når koffein benyttes som hensikt med fysiologisk effekt som for eksempel i energidrikker, er det et krav om at drikken må merkes med høyt koffeininnhold.

Hvis drikken inneholder mer koffein enn 1mg per liter energidrikk. Det merkes også mengde koffein per 1ml. Drikken har som hensikt å holde deg våken, og gi deg styrkende effekt under mentale og fysiske anstrengelser. Den siste tiden har det kommet. Blant annet finner vi det i te, cola og sjokolade, men den fremste kilden er kaffe.


Gjennomsnittlig inntak av koffein hos en kaffedrikker er 3-4mg koffein per dag. Et høyt koffeininntak defineres som over 7mg koffein per dag - dette tilsvarer seks store kopper med kaffe. Hovedkilden til koffein er kaffebønner, men stoffet finnes også i andre planter som teplanter, guarana og Yerba maté.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg