onsdag 22. mars 2017

Stille lungebetennelse 2018

I epidemitider kan man ofte stille diagnosen ut fra det typisk langvarige forløpet og de relativt milde plagene. Det kan noen ganger være aktuelt med en røntgenundersøkelse av lungene for å stadfeste at tilstanden har utviklet seg til en lungebetennelse. Spesielt eldre kan ha lite eller uspesifikke symptomer på lungebetennelse og kan være i dårlig form over lengre tid før lungebetennelsen oppdages og behandles.


Hoste, feber og generelt uvel. Her får du vite mer om de lumske symptomene og får tips til å holde lungebetennelse på avstan hvis du ennå ikke har fått det. I de fleste tilfeller er det ikke mulig å stille diagnosen klinisk – man må ta blodprøve og sende til nærmere undersøkelse på antistoffer, forklarer Refvem.

Mykoplasma gir lungebetennelse i omkring prosent av tilfellene. Fikk en stygg hoste i begynnelsen av februar, tenkte at det ville gå over av seg selv etterhvert, men det gjorde det ikke. Gikk da til lege og fikk diagnosen stille lungebetennelse. Det hjalp litt, men etter kuren begynte hosten og komme tilbake igje.


Stille lungebetennelse er lungebetennelse som gir sparsomt med symptomer. Sykdommen gir et mer langtrukket forløp enn lungebetennelse med pneumokokker. Symptomene kan gjerne vedvare i 3-uker.


Penicillin tar ikke knekken på mycoplasma lungebetennelse.

Eller hva i verden en kaller lungebetennelse uten feber. Jeg vet det er tidlig å klage etter allerede uke, men jeg hoster konstant, døgnet rundt - holder på å bli gal. Det er stort sett tørrhoste, litt slim innimellom, men sjelden. Om morgenen kjennes det som jeg skal kveles, om jeg hoster ho. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse.


Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse , men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt. Hvordan stiller legen diagnosen? Legen lytter på pasientens lunger med stetoskop, men denne undersøkelsen vil ikke alltid avsløre om det er en lungebetennelse.


Under epidemier stilles diagnosen derfor ofte utfra symptomene og en samlet legens samlede vurdering av den syke. Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni). Hvorfor får man mycoplasma lungebetennelse ? Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen.


Lungebetennelse - hva er tegnene? Følg diagrammet og få innblikk i hvilke spørsmål vaktlegen vanligvis vil stille når du ringer. Kan noen av dere legene her fortelle meg litt om hva dette er i forhold til vanlig lungebetennelse.


Jeg kjente en som døde av stille lungebetennelse.

Jeg fikk det samme for tre-fire uker siden, og føler det på helt samme måten som deg. Er dette smittsomt? Hadde selv heller ikke muligheten til sykemelding da det stod på som verst, og er redd det er med på å forlenge plagene. Les mer om lungebetennelse i helseleksikonet.


Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse. Fargen skyldes at materie hostes opp fra lungene. Utgangspunktet for sepsis er ofte en lokalisert infeksjon, hvor lungebetennelse er hyppigst forekommende, etterfulgt av infeksjoner i mage og tarm, urinveier og hud og bløtdeler.


Betennelsesresponsen og sykdomsbildet avhenger av egenskaper hos den som har sepsis og hos bakterien, slik at samme bakterie gi helt forskjellige symptomer og forløp. Uten et røntgenbilde som viser at du har en skygge på lungen, er det ofte vanskelig å stille diagnosen med sikkerhet. Hvis legen lytter og finner unormale lyder over et bestemt ste særlig hvis det er der du har vondt, taler dette sterkt for lungebetennelse.


Blodprøver kan bekrefte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg