tirsdag 21. mars 2017

Blod fra endetarmen uten avføring

Blod fra endetarmen uten avføring

Men blod i avføringen kan også oppdages uten at du selv har observert blod i avføringen. Det skjer ved påvisning av blod i en rutineprøve av avføringen som analyseres på legekontoret, påvisning av såkalt okkult blod Forekomst. Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster. Sjekk også hvordan du får perfekt avføring.


Jeg har et problem med at mye blod kommer ut av endetarmen når jeg skal på do. Det er såpass mye at det drypper, og vannet i toalettet blir rødt. Jeg har ingen store smerter, men man blir selvsagt litt redd.


Har heller ikke spesielt hard avføring. Det er også slik at en kan blø fra endetarmen , slik som en kan blø fra hud og slimhinner andre steder. Slike små rifter kommer ofte av hard avføring.


Har en hard avføring eller forstoppelse, må en ofte presset avføringen ut. Hard avføring kan også skrape opp slimhinnene slik at man får rifter. Ved friskt blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret etter tarmtømming hender det ofte at pasient eller lege slår seg til ro med diagnosen hemorrhoider uten å undersøke endetarmen.


Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende endetarmskreft kan blodet også være utenpå. Blod i avføringen med eller uten slim bør føre til legeundersøkelse med mindre det allerede er undersøkt og årsaken klarlagt. Det er viktig å være oppmerksom på at blødninger fra hemorroider av og til kan skjule at det samtidig er blødning fra svulst.


Sitter svulsten helt nede i endetarmen vil det ofte komme flere lokale symptomer i tillegg. Smertene strekker seg ofte ned mot endetarmsåpningen. Blod - og slimavgang fra tarmen ses både i forbindelse med avføring og i periodene mellom avføring. I en del tilfeller opptrer hemorroider samtidig.


Selve blødningen kan vitterligt stamme fra endetarmen , men også fra andre dele af fordøjelseskanalen. Heri er de øvrige dele af tarmsystemet – som f. Mængden af blod ved blødning fra endetarmen varierer meget og afhænger af årsagen og dennes alvorlighed. Der finnes også en rekke andre tilstander som kan gi friskt blod fra endetarmen , inkl. Friskt rødt blod er vanligvis ikke farlig og stammer fra endetarmen , ofte kan det være innvendige hemorider eller polypper som sprekker og lekker blod , eller rifter i endetarmen. Hvis det ikke er store mengder og ikke opptrer ofte så er det vanligvis ikke noe å tenke over.


Store mengder friskt blod , eller mørkt levret blod i avføring bør. Fordi enkelte polypper utvikler seg videre til kreft, vil en alltid fjerne polypper hvis en finner dem, også i endetarmen. Små polypper vil for øvrig gi lite symptomer, og de fleste oppdages tilfeldig.


Noen av dem kan imidlertid blø og gi blodig avføring , eller avgi slim eller andre sekreter som påvirker utseendet på avføringen. Andre årsaker til blod i avføringen kan være misdannelser i blodkar i tarmen eller bruk av visse typer blodfortynnende eller betennelseshemmende medikamenter som Albyl E og ibuprofen, naproksen og lignende. Det er greit å være klar over at jerntilskudd kan gi mørk avføring uten at dette skyldes blødning.


En sjelden gang er friskt blod i avføring tegn på alvorlig sykdom i tarm, blodet kan se friskt ut hvis blødningskilden er nær nok endetarmsåpningen. Vanligvis er det hemoroider. Du kan følge rådene fra Lommelegelinken hvis du ikke tør gå til legen, men det beste er selvfølgelig å gå til legen. Rød eller sort farge – Mørkt, størknet blod i avføringen må alltid sjekkes av lege, men friskt blod kan tyde på at du har revet deg opp litt i endetarmen , det er vanligvis snakk om rifter eller sprukne hemoroider, i så fall kan fiber og væske i maten du spiser bløtgjøre avføringen så dette skjer i mindre gra forklarer Arsky. Kanskje fra termometerbruk eller en skarp negl.


Dette er smertefullt ved avføring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg