fredag 24. mars 2017

Ørebetennelse voksen når kontakte lege

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Når bør du kontakte lege ? Dersom du er usikker på barnets tilstand.


En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret. Hvert tiende barn i førskolealder har hatt ørebetennelse mer enn fire ganger i løpet av et år. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. Små barn kan være svært vanskelige å dryppe øyedråper på.


Forsøk å skap en rolig atmosfære, og gjerne lat som du drypper på et kosedyr eller deg selv først. Noen ganger er det imidlertid ingen annen råd enn å bare få dryppet øyedråpene så fort som mulig. Vær bestemt, og vær gjerne to når dere drypper. Man blir vanligvis bra av seg selv i løpet av to til fem dager, skjer ikke dette finnes det behandlinger som kan hjelpe. Ved akutt ørebetennelse vil de fleste foreldre tilkalle lege fordi barnet har store smerter.


Mange vil forlange at barnet som har vondt får medisiner som virker. De fleste akutte mellomørebetennelser skal ikke behandles med antibiotika, men kun med saltvanns-nesedråper og Paracetamol som smertedempende og febersenkende. Det meste av informasjon jeg fant på nett handlet først og fremst om barn, men det stod at voksne også kunne få ørebetennelse. Jeg prøvde å komme meg til lege , men det var ikke så enkelt.


Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy. Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Hva slags lege var dette?


Hvorfor fjernet han ikke voksen så han kunne se i stedet for å anta? Gå tilbake til legen (eller finn eventuelt en annen lege ) og si at det ikke blir bedre og at han må gjøre noe. Bruk ørepropper eller uvasket bomull når du bader.


Tørk ørene etter dusj og bad (se bilde på denne siden). La være å pirke deg i ørene. Ved lettere tilfeller av halsbetennelse, som er kjennetegnet av moderat svelgebesvær og temperaturstigning, anbefaler norsk legemiddelhåndbok ro og smertestillende medikamenter.


Om tilstanden forverres, eller ikke blir bedre etter tre dager bør man kontakte lege. Fluidet kan være hvit eller gul farge, eller kan blandes med blod. Væsken, som er forskjellig i utseende fra ørevoks, kan lukte ille. Tusen takk for svar, da kontakter jeg lege i morgen hvis ikke det roer seg Er så merkelig, har hatt mye ørebetennelse som yngre og mye bihulebetennelse som voksen , men disse smertene passer ikke med tidligere erfaringer.


Dette er opp til lege å vurdere, og fås på resept. Ved sterke øresmerter som varer i over et døgn. Det gjelder også selv om man allerede er under behandling.


Hvis sykdommen forverres f. Kontaktlinsebrukere har økt risiko for å få hornhinnebetennelse. En rift på hornhinnen kan utvikle seg til hornhinnebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg