mandag 17. oktober 2016

Hardt pinnekjøtt

Kan brukes på alle koketopper, også induksjon. Rogalam Holmens urøkte pinnekjøtt inntar sisteplass i Dagbladets test, og nest siste i DNs liste. Den havner lavt også i VGs oversikt. Alle kildene synes pinnekjøttet har for mye fett – med harsk smak. Dagbladet trekker også for hard konsistens som minner om treverk, men de synes variasjonen i stykkene er OK.


Det er den ene middagen i året, bruk heller litt mer penger på det så det ikke er for salt, for hardt eller fra et så gammelt dyr at det smaker gammel sau.

Pinnekjøttet kan være røkt eller urøkt. Godt pinnekjøtt er ikke steinhardt, sier hun og sammenligner det med spekeskinker: Jo hardere de er, jo saltere er de. Det er viktig å bytte vann ofte, hvis du ikke gjør det får du altfor salt og hardt pinnekjøtt. Dryss krydder i bunnen av langpannen. Legg en liten dusk einer i hvert hjørne.


Det gikk hardt utover enkelte kjøttstykker da vår eminente trio av pinnekjøttsmakere gyvet løs på årets utvalg av urøkt pinnekjøtt. Trioen: Klikks egen matredaktør og rykende aktuell baconbokforfatter Christopher Sjuve, kjøkkensjef i ISS, Victor Ramos og gourmetkokk Sebastian Myhre, også kjent fra TV2-serien Fingrene av fatet, i liket med Sjuve. Fasong og størrelse avhenger av alder på råvare og skjæremønster.


Har du lyst til å servere ditt eget pinnekjøtt til jul, sett i gang nå - pinnekjøttet skal nemlig tørke i 6-uker.

Kjøp pinnekjøttråstoff hos din lokale slakter, eller hør med din lokale dagligvarebutikk - mange kan ta inn på bestilling fra kunder. Skal du lage mat til mange kan du gjerne kjøpe et helt lam, da får du 2. I de senere årene har trekking eller koking av pinnekjøttet fått et oppsving, ikke minst takket være Hellstrøms presentasjon av teknikken. Selv har jeg en tendens til å ha litt ekstra vann i pinnekjøttgryten, og synes de pinnene som har vært i kontakt med sjyen underveis i dampingen har endt opp med det saftigste kjøttet.


Derfor testet jeg ut buljong-trikset, og må si jeg ble veldig. Denne oppskriften på pinnekjøtt viser tradisjonelt kokt pinnekjøtt , og hvordan du kan tilberede det i stekeovn. En tredjedel av nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften, og hele av oss har pinnekjøtt minst en gang i løpet av juletiden. Hvorfor foretrekker vi egentlig saltet og tørket lammekjøtt på selveste julaften når vi har tilgang på ferskt og frossent?


Nores kåringen av Årets pinnekjøtt for 29. Rundt 1fagfolk innen hotell- og restaurantbransjen møttes på Cornelius i Bergen for å teste årets pinnekjøtt. Juryen smakte seg gjennom pinnekjøtt fra fem leverandører i en blindtest, og kåret H. Jeg ofrer gjerne fem års julegaver for å få saftig og dampet pinnekjøtt , i stedet for det mer inntørkede og harde skjerpede pinnekjøttet. Den sublime pinnekjøttsmaken kommer best fram med enklest mulig tilberedning, slik som mye annen god mat.


Dette kokte jeg på buljong og lagde suppe av. Ved servering fikk jeg endel misfornøyde ansikter da ingen taklet pinnekjøtt lukten lengre etter omgangssyke… Må vell innrømme at det gikk mer av rundstykkene enn av suppa. Så om noen har hardt for pinnekjøtt kan denne suppa med stort hell kokes på svineknoke eller skinke istedenfor. Opp gjennom årene har det blitt tilberedt på ulike måter. Først og fremst er det selvsagt den tradisjonelle metoden med damping som har vært brukt.


Sylvi Listhaug hardt ut mot julebordoppfordring: - For noe tull!

Artist Hanne Sørvaag. Nam, nam, sier du kanskje. Julematen står høyt i kurs hos de fleste, kanskje det er derfor vi begynner å nyte den allerede i november på alskens julebord og vennefester. Her får du ernæringsfysiologens guide til hvordan du og magen din kommer dere helskinnet gjennom julebordenes. Hvis ikke blir du fort lurt til å spise noe annet enn ribbe og pinnekjøtt.


Her får du ikke sprø svor, det her vil bare bli et hardt skjold som ligger utenpå ribba.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg