onsdag 26. oktober 2016

Gjøende hoste barn

Gjøende , dyp hoste. Heshet og eventuelt inspiratorisk stridor med dyspné. Kikhoste (pertussis). Dyp klingende hoste i serier, eventuelt med kiking i inspiriet. Apnéperioder hos spedbarn.


Modifisert form hos vaksinerte. Hos voksne vil denne infeksjonen bare oppleves som en vanlig forkjølelse. På grunn av de trange plassforholdene hos små barn fører hevelsen i slimhinnene til tung pust og gjøende hoste. Diagnosen kan med stor sikkerhet stilles på grunnlag av sykehistorien, det vil si ut fra det foreldre eller pårørende kan fortelle. Den vanligste årsaken til hoste er forkjølelse.


Mange barn har gjentatte luftveisinfeksjoner med snue, hoste og feber. Dette er særlig typisk for barn mellom ½ til 2–års alder. Forkjølelse gir rennende nese, sår hals og hoste , noen kan også ha litt feber. Barn med forkjølelse hoster ofte.


Noen barn kan hoste til de brekker seg. Luftrørsbetennelsen gir en karakteristisk gjøende hoste. Symptomene er en hes, gjøende hoste som vanligvis øker på når barnet har lagt seg om kvelden. Barnet har vanskelig for å puste inn, og pusten blir hvesende.


Dette kan være tegn på bronkiolitt hos de minste og astma hos større barn. Men i dag er situasjonen annerledes: Vilde er litt småforkjølet, har gjøende hoste og pusteproblemer. Det er størst problemer for den lille jenta å puste inn, et tegn på at problemet sitter i strupen og kanskje ikke så mye i lungene. Den ellers så sprudlende jenta har lett feber, er litt småsutrete og gråter litt innimellom. Det er imidlertid sjelden vi ser klassisk lungebetennelse blant barn nå, sier barnelege på Volvat, Kristin Jensen.


Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Et medtatt barn skal alltid undersøkes av lege. Falsk krupp forekommer hos barn opp til år, men særlig mellom ½ og 3-års alderen. Dersom du tar legemidler og tror hosten forårsakes av dem, for eksempel ACE-hemmere (legemiddel mot høyt blodtrykk).


Dersom du gjentatte ganger får hoste om natten, eller etter fysisk anstrengelse. Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten.


Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim. Akutt hoste går som regel over etter to til tre uker. Hvis hosten vedvarer i mer enn åtte uker, definerer vi den som kronisk.


Barnet får vansker med å trekke pusten, og får en meget typisk, gjøende hoste. Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Sykdommen kan utløses av mange av de virusene som gir luftveissykdommer. Astma kan også gi pusteproblemer, men dette lyder annerledes enn ved falsk krupp. Les legevakt-siden om astma.


Ekte krupp, difteri, er en alvorlig sykdom som man nå vaksinerer barn mot. Hoste og sårhet i brystet er kjennetegn på denne sykdommen. Man har gjerne tørrhoste uten at det kommer noe opp når man hoster, sier hun.


Som oftest skyldes bronkitt et virus. Definisjonsmessig har man akutt bronkitt dersom man hoster mer enn fem dager som beskrevet over, sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennsmedisin. Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler.


Lett forhøyet temp. Opptrer typisk om natten når barnet har sovet noen timer i forløpet av en forkjølelse. Hva kan du gjøre selv ved sykdom. Forsøke å roe barnet slik at respirasjonen ikke blir for arbeidskrevende. Ta barnet opp fra sengen.


Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste , sårhet og smerter i hals og bryst.


Hosten kan være tørr eller slimet. Enkelte får piping i brystet og har feber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg