mandag 28. september 2015

Kronisk hodepine ufør

Typiske symptomer er en strammende eller pressende hodepine som vanligvis omfatter hele hodet. Den tiltar gjerne utover dagen og har ofte sammenheng med et stressende levesett, bekymringer eller vonde arbeidsstillinger. Halvparten hadde i tillegg migrene. Har hatt hodepine i ett strekk nå i tre måneder, og vil gjerne finne ut hva.


Jeg er i 30-årene, og har i ca år hatt daglig hodepine med flere st.

Legen min har sendt inn legeerklæring til NAV om at jeg bør få ufør. Den Internasjonale Hodepine Klassifikasjons Komité (ICHD-III) definerer kronisk hodepine som hodepine i minimum dager per måne og i mer enn måneder for spenningshodepine. Hodepine som migrene skyldes endringer av kjemikalier i hjernen. Hodepinen kan komme plutselig eller med ulike symptomer på forhån og både barn og voksne kan oppleve migrene.


Du bør be om hjelp til å lage en plan for hvordan migrenen kan håndteres. Kanskje trenger du henvisning til en hodepine - eller migrenespesialist. I Norge finnes det en rekke klinikker som har spesialisert seg på hodepine og migrene, og som har kompetanse til å diagnostisere og behandle kronisk migrene.


Hodepinen varer fra minutter til sju dager (episodisk form) eller har lengre varighet ( kronisk form) (tab 1).

Ved tensjonshodepine mangler som oftest ledsagende symptomer som kvalme, lys- og lydømfintlighet og autonome symptomer. Det er også viktig å kartlegge medikamentbruken hos dem med kronisk daglig hodepine. Hos enkelte personer blir anfallene hyppigere og hyppigere, og over en årrekke kan det utvikles en kronisk hodepine som opptrer daglig eller på mer enn halvparten av alle årets dager.


Denne kroniske hodepinen er erfaringsmessig meget vanskelig å behandle, og den kan være helt invalidiserende. De som hevder de kan kurere kronisk hodepine , er bare ute etter pengene dine, sier hodepinespesialist. Før man i det hele tatt kan komme med noen råd hva gjelder hodepine , må det sies klart og. Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine og vanligvis ganske mild.


Som oftest er det knyttet til stress, sinne og overbelastning. Noen opplever spenningshodepine en gang i blant, mens andre plages flere ganger i uken. Ved kronisk stress kan man bli kronisk plaget og dette er viktig å forebygge.


Klasehodepine, cluster- hodepine , er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er lokalisert bak eller rundt et øye. Anfallene kommer som regel i puljer (klaser) på ett til åtte anfall pr dag i fire til tolv uker. Smerten er ensidig, og varigheten av hvert anfall er vanligvis mellom minutter og tre timer uten behandling. En pasient med kronisk klasehodepine benevnes da gjerne med betegnelsen refraktær kronisk klasehodepine, og tilsvarende for andre lidelser. Det kan være ulike årsaker til at en pasient er behandlingsrefraktær, som at medikamenter enten ikke har tilstrekkelig virkning eller for store bivirkninger til at lidelsen lar seg behandle.


Man antar at en primær skade eller feilfunksjon av en eller flere av disse strukturene trolig ligger til grunn for smerten hos de fleste pasienter med cervikogen hodepine.

Kronisk betennelse i. Nedenfor er en liste over mulige årsaker til kronisk hodepine : Migrene. Migrene kommer i anfall og har perioder mellom uten smerter. Er ofte ledsaget av lyd- og lysskyhet, kan være pulserende, oftest på en side, og noen har nevrologiske symptomer før smertene kommer, som siden forsvinner. Smertestillende og også migrenemedisin, hvis brukt feil, kan gi kronisk hodepine. Ved feil bruk av medisin mot hodepine kan medisinen som man opprinnelig brukte for å behandle hodepinen , selv gi eller vedlikeholde hodepinen.


Da oppstår hodepine så snart man forsøker å slutte med tablettene. Noen utvikler tilnærmet daglig hodepine med blandig av migrenehodepine og spenningshodepine. Dersom du har hodepine dager i måneden, hvor minst åtte av disse er migreneanfall, har du kronisk migrene. Behandling av migrene hos Aleris. Aleris tilbyr grundig utredning og moderne migrenebehandling.


Første desember erklærte NAV meg ufør. Det er over en måned siden nå, men det kjennes fortsatt ganske uvirkelig. Ufør er noe andre folk blir, ikke jeg. Jeg er jo frisk og rask, i hvert fall i tankene mine. Til tross for at jeg står så til de grader plantet midt oppi sykdoms- problematikk hver eneste dag, er selvfornektelsen likevel der.


Jeg har hatt kronisk hodepine siden jeg var seks år gammel (migrene og spenningshodepine) med varierende mengde og intensitet i anfallene (på det verste fire anfall i uken). Har også en liten ideopatisk skoliose med benlengdeforskjell, nakkeslengskade med påfølgende forkalkning fra jeg var ti år og en større ryggskade fra fall i trapp i. Cervikogen hodepine skyldes feilfunksjoner i nakken som kan gi ensidig hodepine. Den har mange av de samme karakteristikkene som ved migrene og kan følgelig ofte være vanskelig å differensiere. En av forskjellene er at pasienter med cervikogen hodepine ikke responderer på medikamentell behandling.


De fleste har Hortons hodepine med anfall i perioder som oftest varer 1-måneder. Disse klaseperiodene kan komme 1-ganger årlig, men noen pasienter kan ha flere år mellom periodene. En av fem har Hortons hodepine av den kroniske typen, hvor anfallene er til stede hele året rundt uten lengre anfallsfrie perioder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg