mandag 7. september 2015

Brennkopper bading

Brennkopper smitter lett! Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn. August og september er høysesong for brennkopper.


Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig. Deretter danner det seg typiske tykke honninggule kruster, ofte med erytematøs kant. Om man pirker vekk krusten, siver ravgul væske gjerne fram. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer.


Spredning av brennkopper er derfor spesieltvanlig blant barn som leker. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Symptomer er blemmer, ofte i ansiktet. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer. De fleste blir bra uten behandling.


Blemmene brister og dekkes med karakteristiske honninggule skorper. Det vanligste stedet å få brennkopper er rundt munnen. Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar.


Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket. Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Dren i øret på barn Barn som får ørebetennelse blir som regel friske etter et par dager Men ved vedvarende og gjentatte plager kan et dren være løsningen. På grunn av smittefare må barnet holdes hjemme hvis brennkoppene er mange og synlige.


Røde prikker på kroppen, hudutslett og vesikler er vanlige symptomer på vannkopper. I tillegg til kløe, kan man også føle slapphet og feber. Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling.


Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Sykdomsforløp og inkubasjonstid ved vannkopper Hvor lang inkubasjonstid er det på vannkopper? Hvis utslettet kommer i forbindelse med bading ,. Les også: Høysesong for brennkopper nå Publisert 02.


Del på Twitter Del på. Han fikk brennkopper flere steder på kroppen, ble frisk etter medisinsk behandling. Nå har det dukket opp flere sår igjen, ser ikke ut som brennkopper. Det blir rødt og væskende, ofte med puss og gule skorper. Pass på at barnet ikke tar på sårene, da bakteriene kan spres andre steder på kroppen slik at det oppstår nye sår.


Impetigo ( brennkopper ) er overfladisk infeksjon i huden. Hyppigst hos barn, spres ofte fra nesekaviteten til hud ved at barn graver seg. Overfladiske lesjoner med gule avgrensede kruster på rødlig base. Når man klør seg på utslettet så kan kløen bli verre, da irritasjonen vil bli forverret. Man bør unngå såpe og bruke fuktighetskremer som er nøytrale.


Ta kontakt med legen din om du opplever kløende utslett over tid. Klorvannet kan irritere huden og gi kløe. Riktig behandling før og etter aktivitet er rikelig med fuktighetskrem og eventuelt kjølende dusj.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg