fredag 21. november 2014

Koke pinnekjøtt på poteter

Kan brukes på alle koketopper, også induksjon. Poenget er vel ikke potetene, poenget er at det er feil, pinnekjøtt på Julaften skal dampes på bjørkepinner og intet annet. Eple juice, øl og annet disse østlendingene mest sannsynlig står bak, er tull fra ende til annen.


PINNEKJØTT KOKT MED ØL OG POTET : Dette er en litt annerledes måte å koke pinnekjøtt på , Karla bruker poteter istedenfor pinner, og koker kjøttet i øl og vann. Med dette trikset får du verdens beste potet til.

Sandnes bevise at hans måte å lage pinnekjøtt på var den. Pinnekjøtt er den beste julematen synes jeg. Navnet pinnekjøtt kommer av dampkokemetoden, damping over bjørkepinner, i dag byttet jeg ut bjørkepinnene med mandelpoteter. Litt skeptisk, mandelpoteter har en tendens til å koke i stykker hvis de blir kokt i mer enn minutter.


Derfor tok jeg det trygge valget med å koke poteter på normal måte ved siden av, før gjestene ankom selskapet. CB Juleøl, den ga pinnekjøttet en anelse mer fylde, og potetene som da har brukt flere timer på å trekke til seg smaken av ølet samt saltet og kraften fra pinnekjøttet fikk. Her kommer pinnekjøtt tilberedt på en utradisjonell måte.


Denne metoden er testet ut tidligere med stort hell.

Det viktigste med denne oppskriften er å bruke poteter som rist og dampe kjøttet i like deler vann og vørterøl. Poteter som rist til pinnekjøttet slår tre i ett: Du trenger ikke trepinner, pinnekjøtt og poteter er ferdige på likt, og du får ekstra smakfulle poteter. Pass på at vannet kun putrer, og ikke fosskoker.


Koketiden kommer an på størrelsen på potetene, legg derfor i de største først, og de mindre etterpå. De mindre potene trenger mindre tid i kjelen. Hvis du kjenner at kniven slipper poteten , så er poteten perfekt. Koke - og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. Det er ikke rart at pinnekjøttet ikke er så populært på Østlandet som det er på Vestlandet og i særdeleshet her i Rogaland.


Jeg har års erfaring med pinnekjøtt , og på Østlandet gjøres ofte en stor feil. I alle oppskriftene som er laget av østlendinger står det at pinnejøttet skal koke til kjøttet løsner fra beina, ca. Når du skal koke poteter som har lett for å koke i stykker, som pimpernell og mandelpotet, er trikset å ikke koke potetene helt ferdige.


Når de er knapt møre, slå av vannet, ta kjelen av platen og legg et håndkle på toppen under lokket og la potetene etterkoke i dampen. Vask mandelpotetene og legg i bunnen av en stor kjele og fyll på med vann opp til potetene er nesten dekket. Legg på utvannet pinnekjøtt på mandelpotetene og kok opp. Senk varmen og la potet og pinnekjøtt dampe under lokk på svak varme i ca.


Se bruksanvisning fra produsenten. Ikke kok kjøttet dekket med vann.

Tilsett mer vann etterhvert. Søtpotetpuré til 4-personer 6-7g søtpotet (det var faktisk stor potet ) evt. Beregn 5g pinnekjøtt per person.


Vask potetene og legg dem i bunnen av en stor vid kjele. Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres. Om du har tilberedt pinnekjøtt i årevis og er fornøyd med en viss utvanningsti er det ingen grunn til å endre på dette. MatPrat står inne for.


For noen år siden leste jeg om å dampe pinnekjøtt i øl og bruke poteter som pinner, men dette er første gangen jeg prøver selv, jeg har anbefalt den til andre;) og forklarte hva jeg hadde lest om øldamping.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg