fredag 28. november 2014

Barn som ikke leker alene

Sjekk vårt utvalg på Sprell. Lynrask levering av kvalitetsleker. Bestill nå, betal senere, gratis avbestilling, døgnåpen kundeservice på ditt språk. Budsjett til luksus, hoteller og hjem. Forskere: Barn må få leke alene !

Barn som leker ute, er nesten alltid organisert av voksne. Det er viktig at barna får leke alene , sier forskere. De MÅ jo ikke leke sammen, de kan leke i hvert sitt rom. Om mine krangler så busta fyker får de beskjed om å gå til hvert sitt rom, da må de leke alene en stund. Barn har ikke vondt av å kjede seg litt innimellom, men de er nødt til å lære seg å finne på egne leker , aktivisere seg selv.


Ikke aktiviser de hele tiden, bare la de holde. Så det går nok på at han ikke gidder leke alene.

Men vi har egentlig aldri lekt så mye med han, på gulvet, hver dag liksom. Vi har selvsagt lekt med han, men ikke så voldsomt igrunn. Kunne også ligge mye alene som baby og når han lærte seg å sitte og holde seg oppe kunne han underholde seg selv lenge i lekegrinden. Han har en lekekamerat som han leker med noen ganger.


Men andre ganger vil denne kameraten leke med noen andre. Da leker min sønn alene. Vi inviterer barn på fritiden noen ganger men de ser ikke ut til å ville leke med ham på skolen, selv om det hender noen.


Har ei jente på år. Hun leker aldri hjemme. Ser mange barn ligger å putler med lekestativ og andre småting når de er babyer. Pass på at barnet ditt ikke er den som hopper inn, forstyrrer og avbryter leken.


De voksne har en viktig rolle som igangsettere, mener Sørensen. De som ikke er med i leken , kommer nemlig ikke med helt av seg selv dersom de bare får leke fritt. Det er derfor viktig at voksne lager en felles aktivitet.


Det må være en aktivitet for alle barna , og den.

Barn må også lærer å leke alene Likevel advarer Ulvund mot å gi de små oppmerksomhet hele tiden. Barn kan ikke bli fulgt og sett alltid. Vi må skille mellom egentid og annen oppmerksomhet i hverdagen.


Egentid betyr eksklusiv oppmerksomhet, men barn trenger også å være litt for seg selv og kunne være i stand til å leke alene. Skal kun være rundt oss voksne. Hadde vært mye mer bekymringsfullt om han bare ville leke alene og ikke ville være med andre synes nå jeg. Nå vet jeg ikke hva du forventer av gutten din, men det høres litt ut som at han skal leke alenelek, slik at det blir ro i hjemmet. Jeg tror kanskje at han bare kjeder seg fordi han ikke har lekekamerater.


Ingen barn er som sagt like. Ikke glem at små barn alltid trenger et konstant oppsyn. Tilbringe tid alene sammen i samme rom. Det er en god idé å tilbringe litt alenetid i samme rom mens du lar barnet gjøre som de vil med lekene sine. Denne typen lek kjennetegnes av at leken i seg selv eller gjenstander som barna bruker i leken har en annen betydning enn de har i virkeligheten.


Men mange synes barna har ALT for mye leker. Som regel er det slik at det ikke passer at nye barn kommer inn i leken , om du allerede leker med andre eller alene. Mat som ofte er lite bearbeidet. Er barnet så engstelig for å sove alene om natten, at det til stadighet finner veien til foreldresengen?


Disse rådene kan kanskje hjelpe barnet å finne ro og nattesøvn, uten at det går utover din søvn. Hvis barnet ditt ikke sover, kan det hende det er noe på gang. De fleste barn er trøtte når de legger seg, og de vil sove.


Men knapt noen oppfatter seg selv om noe. Når barn klenger det meste av tiden, kan det være at barnet er veldig forsiktig og synes at mye er skummelt. Slike fryktsomme barn trenger først at deres følelser blir forstått og tatt på alvor, deretter trenger de hjelp til å øve seg på å tørre litt mer, være litt på avstan leke litt alene og så videre, anbefaler Drugli. For sannheten er at noen barn er veldig flinke å perle. Eller sykle rundt og rundt barnehagen.


De later som de er flinke og leke , men det de egentlig gjør er å skjule at de mangler lekekompetanse. De vet ikke hvordan de skal invitere seg inn i leken. Litt tydeligere er de barna som skaper konflikter når de kommer inn i lek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg