tirsdag 11. november 2014

Feriepenger utbetaling 2018

En oversiktlig og enkel forklaring av feriepenger , dine rettigheter og krav. Hvor mange prosent av lønnen beregnes feriepenger av? Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst. DU et Supergavekort på 7kroner.


Feriepenger utbetaling 2018

Så fort du har fått desemberlønna på konto, kan du med andre ord regne ut hvor mye du får i feriepenger den påfølgende sommeren. Trekk i lønn eller feriepenger etter bokstav c, e og f skal begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstan forklarer Østli. Feriepenger tjenes opp året før ferien skal avvikles (opptjeningsåret) og betales istedenfor lønn ved avvikling av ferien.


En arbeidstaker som ikke var ansatt året før, vil ha rett til ferie, men da uten feriepenger fra nåværende arbeidsgiver. Som arbeidsgiver må du beregne og sette av feriepenger av lønn i regnskapet ditt. Enkelte arbeidstakere ønsker å få utbetalt feriepengene i januar, for eksempel for å betale en sydenferie mens prisene er lave. Det mest vanlige er imidlertid at virksomheten utbetaler feriepengene i en bestemt måne for eksempel juni. Reglene om utbetaling av feriepenger kan fravikes ved tariffavtale.


Det er ikke lov å inkludere feriepenger i lønn med mindre dette er direkte regulert gjennom tariffavtale. Beate Karlsen i Arbeidstilsynets svartjeneste sier til DinSide at en arbeidstaker ikke kan kreve å få forskudd på feriepenger. Velger arbeidsgiver å inngå en individuell avtale med arbeidstaker om tidligere utbetaling av feriepengene, kan det innebære en viss risiko.


Skattetrekk på ytelser fra NAV Skatteetaten har ansvaret for skatt og skattekort. I artikkelen nedenfor får du svar på noen av de mest vanligste spørsmålene om skatt på yt. Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger. Særskilte regler for undervisningspersonale er fastsatt i HTA kap. Undervisningspersonale i første yrkesår utbetales full lønn i juni måned dersom opptjente feriepenger vil gi en lavere utbetaling.


Med første yrkesår menes førstegangstiltredelse i skoleverket etter fullført lærerutdanning. Hvis det skulle oppstå en teknisk feil som fører til at mange vil få utbetalingen senere enn antatt, vil vi opplyse om det på forsiden av nav. Utbetaling av ytelser fra NAV til utenlandske kontoer kan ta lenger tid. Når det gjelder skattetrekk på ytelser fra NAV, er det Skatteetaten som har ansvar for skatt og skattekort.


Nå som regler for utbetaling av feriepenger er skjerpet, ønsker vi å utbetale feriepenger for antall avviklede dager og samtidig trekke tilsvarende dager fortløpende slik som Ferieloven sier. Pr i dag må vi benytte manuell lønnsart for trekk de andre gangene feriepenger skal delutbetales. Det vil si at dersom du var student hele fjoråret og begynte å jobbe 1. I slike tilfeller kan ikke arbeidsgiver pålegge deg å ta ut ferie. Har du rett til ferie i fire uker og én dag, skal du ha 1prosent i feriepenger av arbeidsvederlaget du mottok i opptjeningsåret.


Dette står i ferieloven. Hvis du har rett til fem ukers ferie er feriepengesatsen 1prosent. Det vanligste i Norge er at arbeidstakere har uker ferie. Feriepenger for alle ukene kan utbetales trekkfritt, så lenge man ikke betaler ut mer enn 1 feriepenger. Hvis ikke kan du lese mer i dette blogginnlegget om beregning av feriepenger.


For arbeidstakere på skip eller grupper av disse fastsetter Kongen ved forskrift de nærmere regler som er nødvendige på grunn av forholdene i sjøfarten. Forskriften kan fravike reglene i loven her, likevel ikke § nr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg