fredag 21. november 2014

Antibiotika amming bivirkninger

Antibiotika amming bivirkninger

Likevel kan det være nyttig å vite hvilke bivirkninger som kan oppstå ved bruk av ulike atibiotikatyper. Hva gjør antibiotika ? Når det oppstår infeksjonssykdom kan den ha ulike årsaker. Gentamicin og amming Gentamicin går i liten grad over i morsmelk og risiko for påvirkning av barn som ammes anses som liten (1- 5).


Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus oppgir at aminoglykosider, slik som gentamicin, er velegnet ved amming (7). Den relative barnedosen er beregnet til av morens vektjusterte dose. Reseptbelagte legemidler er kompetansen til den behandlende legen.


Og dette er et aksiom. Imidlertid er antibiotika i amming og i det XXI århundre kontroversielle problemer med klinisk praksis. Helsedirektoratet vil samle antibiotika og -mykotika brukt under graviditet og amming i primær- og spesialithelsetjenesten i retningslinjen for primærhelsetjenesten. Hvis du tviler på at forskrive et antibiotikum er trygt, og du kan ikke midlertidig forlate fôring (for eksempel, er en baby allergisk mot en blanding), spør legen din for å kontrollere innholdet av stoffet i melk eller i barnas blod.


Antibiotika amming bivirkninger

Indikasjoner for bruk av antibiotika til amming. Antibiotika under amming er kun foreskrevet i ekstreme. De fleste vanlige antibiotika er trygt å ta mens du ammer, og selv om de kan føre til at babyen til å oppleve visse bivirkninger , disse bivirkningene er vanligvis kortvarig og mild. Ved mistanke om bivirkninger kan en serumkonsentrasjonsmåling av legemidlet, både hos mor og barn, og eventuelt også i morsmelken, være nyttig når årsakssammenhengen skal vurderes.


En periode uten amming (der mor pumper seg og kaster melken) kan legges inn for å se om barnets symptomer forsvinner. Det står også at medisinen ville være i kroppen i et par dager etter slutt. Det er størst risiko for bivirkninger hos nyfødte. Risikoen for at barnet skal få bivirkninger av medisiner i morsmelken, er størst hos spedbarn under to måneder.


Dette skyldes at nyfødte i mange tilfeller skiller ut medisinen langsommere enn større barn. Dette gjelder særlig for barn som er født for tidlig (premature). Medikamentene har ingen effekt mot virus.


Er det trygt å ta antibiotika under amming ? Den mest vanlige antibiotika -typen er penicillin, som det finnes mange varianter av. I Norge har vi et moderat forbruk av antibiotika sammenlignet med de fleste andre land. Her er ting som mødre trenger å vite om antibiotika og amming. Barnets poos kan midlertidig endres. Hvis du må ta antibiotika mens du ammer, kan du merke at babyen din har runnier poos enn vanlig, og at hennes poos kan være mer av en grønn farge.


Har fått disse for en infeksjon. Nå er jeg en som reagerer veldig med bivirkninger. Lurer litt på hva type bivirkninger som er vanlig? Og er det vanlig å bli trøtt av antibiotika ? Denne typen antibiotika går i svært liten grad over i morsmelk, og er ikke forventet å gi bivirkninger hos barn som ammes.


Mødre som trenger vanlig behandling med penicilliner kan derfor amme like ofte og mye som de pleier mens de tar kuren. Det samme gjelder også for flere andre typer antibiotika , forteller Lindland. Undersøk brystet under amming for klumper og ømme partier.


WHO anbefaler fortsatt amming Up to two years of age or beyond 3. Overgang til morsmelk av de antibiotika som anbefales er minimal,. Normal fødsel, hud-mot-hud kontakt med mor etter fødsel og amming er med på å kolonisere. Selvfølgelig, dette er ikke en komplett liste og morens lege eller babyens barnelege kan videre gi råd om hvilke antibiotika og andre medisiner er trygt for ammende babyer.


Mens moren tar antibiotika under amming , kan barnet oppleve visse bivirkninger av antibiotika som løs avføring eller diaré.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg