mandag 3. november 2014

Baby oppkast tenner

Bare barn med økt risiko for hull i tennene trenger tilskudd av fluor utover fluortannkrem, så man skal alltid vurdere behovet før en gir fluor. Det er mulig å få hull i alle tenner – også de første melketennene. Tennene bryter vanligvis ut ved måneders alder, men dette tidspunktet kan variere mye fra barn til barn. Typiske tegn til tannfrembrudd.


Det første tegnet til tannfrembrudd kan være økt sikling. Som oftest er omgangssyke mer plagsomt enn farlig.

Unntaket er der det er fare for dehydrering. Mye væske forlater kroppen gjennom oppkast og diaré, og samtidig er matlysten svekket og kvalmen gjør at man ikke har lyst til eller krefter til å spise eller drikke. Dehydering kan gi alvorlige problemer, spesielt hos barn under år. Eller er det bare muligens en lei tilfeldighet? Oppkast ved tannfrembrudd?


Hjemme fra barnehagen pga av diare grunnet. Når kommer den første tannen ? Det er stor forskjell på når barn får sin første tann. Noen barn er tilsynelatende født med tenner , mens andre først får tenner i ettårs-alderen.

Det er ingen fordel at barn får tennene tidlig - kanskje tvert imot! De første tennene viser seg som regel i undermunnen, som én eller to fortenner. Har dette noen sammenheng? Jenta mi har kastet opp en gang to dager på rad nå, og hun er generelt urolig i kroppen.


Noen som vet om oppkastet kan komme av at hun har tenner på gang? Men oppkast kan også skyldes forhold utenfor magetarmkanalen, for eksempel kan urinveisinfeksjon gi kvalme og brekning. Barn blir født uten tenner , da ligger tannanleggene skjult i kjevene.


Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder. Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen. Skyll munnen med nøytrale væsker som vann og melk etter inntakelsen.


På bildene kan du se hvordan syreskaden ser ut på dine tenner. Noen få er født med en tann eller to, men det er langt fra normalen. Alle utviklingstrinnene hos babyen er spennende, den første tannen er definitivt ett av dem! Som med alt annet varierer det når det skjer, men signalene på at noe er på gang kan komme så mye som måneder i forkant. Oftest er det en ganske fredelig og selvbegrensende tilstan men fordi det også kan ligge mer alvorlige årsaker bak bør man under alle omstendigheter være årvåken og følge med på babyens tilstand fortløpende, forteller Jay Chotai, lege iHjemmelegene.


Barnet har feber og diaré - da er nok tennene like om hjørnet. Barn som får tenner sent, får sterkere tenner. Teoriene om barn og tenner er mange, men er det hold i disse mytene?


Babyverden har spurt to tannpleiere.

Utredning er aktuelt ved magesmerter, oppkast med voldsom kraft, mistrivsel og manglende vektøkning. Unngå tannbørsting umiddelbart etter inntak av syrlige produkter eller ved oppkast. Hvis barnet har smerter i magesekken eller spiserøret, kan de bli irritable og gråte mye.


Ved kaffegrutlignende mørk oppkast bør lege også kontaktes. Dette kan være et tegn på blødning i magen eller spiserøret. Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen.


Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg