mandag 3. november 2014

Diare barn tips

Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt. Det finnes også egne rehydreringsvæsker å få tak i på apoteket til dette formålet, spesielt til barn. Hvor dehydrert man er kan vurderes på flere måter, men ved å observere utseendet av urinen kan man enkelt få et inntrykk. Ved normal hydrering skal urinen være nærmest fargeløs eller lett gulfarget, og man later vannet hver 3. Tips til mat kan være yoghurt, suppe og kjeks.


Det er viktig å holde energinivået oppe.

Råd og behandling ved diaré. Ifølge Helse Norge gir rotavirussykdommen oppkast, diaré og gjerne feber hos små barn , men den er mulig å vaksinere seg mot. Rotavirusvaksinen er en drikkevaksine som består av levende, svekkede virus. Utviklingen av slike ORS har reddet mange liv. ORS eller GEM kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men en enklere, hjemmesnekret løsning er å blande like deler Farris og eplejuice.


Et enkelt kjerringråd er å bruke noe som inneholder stivelse for å få slutt på diare -en. Men det er ikke alltid like beleilig å få det. Her er det tips som kan være til hjelp mot diaré.


Generelt trenger et barn dl væske per kilo kroppsvekt per døgn.

Det viktigste er å sikre at barnet ditt får i seg nok væske. Det betyr at hvis barnet ditt veier kg trenger det minst liter væske i døgnet. Små barn med kraftig diaré som i tillegg er slappe og medtatte.


Ved dehydrering (mørk urin, slapp, tørst og tørr i munnen). Ved diaré hos barn under måneder. Kilder: Helsebiblioteket, Helsenorge. Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Felleskatalogen og Norsk elektronisk legehåndbok. Diaré med kraftige magesmerter.


Når barn smittes av visse virus som gir magesjau, farang eller gastroenteritt som er det medisinske navnet, starter det gjerne med høy feber, kvalme, oppkast og etterhvert også diare. Ofte fortsetter barnet å ha diare noen dager eller opp til en uke etter at feberen er borte. Babyen min på et halvt år har diare for andre dag på rad. Han har blitt skikkelig sår i stumpen, så han ligger mest med stumpen bar på en stellematte på gulvet. Tilstanden er ikke uvanlig.


Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen. Forekomsten av forstoppelse og lekkasje er også høyest i 2-års alderen. Lekkasje (enkoprese) rapporteres hos prosent av jentene og prosent av guttene med forstoppelse. Ved 10-årsalderen har fortsatt cirka prosent noe enkoprese.


Væske: Væske til barn under ett år er morsmelk eller morsmelkerstatning (tillegg).

Morsmelk inneholder stoffer som beskytter mot infeksjoner. Eldre barn anbefales å drikke en væske med riktig tilpasset salt og sukkerinnhold. Til en viss grad kan eldre barn velge drikke selv. Dette kan kjøpes på apotek.


Avføringen kan være blandet med slim og ufordøyde matrester. Små barn , gamle og syke er spesielt utsatt for uttørring ved diaré. De vil da få tegn på at de mister for mye væske, for eksempel slapphet, tørre slimhinner og liten og konsentrert urinmengde.


Småbarn med bleier vil også lett kunne bli såre og røde rundt endetarmsåpningen. Det vil si ikke gå i barnehage før det har gått timer etter siste diare eller oppkast. Denne regelen er lur å holde. Hvis barnet går for tidlig i barnehagen etter en mageinfeksjon kan det smitte andre barn. Akutt diare vil vanligvis gå over av seg selv før det blir aktuelt med legeundersøkelser eller behandling.


De vil ofte ha problemer med å få i seg nok drikke, og har mindre væskereserver å gå på, slik at det i enkelte tilfeller kan bli aktuelt med sykehusinnleggelse og ekstra væsketilførsel. Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. Både barn og voksne og kjæledyr kan få det.


Vi har samlet en del tips på denne siden som kan være til hjelp for de som sliter med det. Video: Mat barn forgiftning - Førstehjelp Dr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg