torsdag 6. november 2014

Mormors sveler

Ingenting smaker som mormors nystekte sveler. Bakt med kjærlighet og gode ingredienser. Her kan man benytte enten stekepanne eller takke. La røren svelle litt.


Svelene er best når de er nystekte.

Sveler er gode med smør og brunost på. De kan gjerne serveres med rårørte bær og litt lettrømme eller yoghurt naturell oppå. Denne retten har 20kcal pr 1gram.


Bland inn syrnet melk, mel og smør. Slik lager du sveler : Pisk sammen egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Tilsett Bremykt og kulturmelk. Rør forsiktig rundt.


Bruk gjerne litt Bremykt under steking.

Etter å ha spist uttallige sveler på biltur til vakre Ålesund i sommer, ble jeg inspirert til å prøve å bake disse selv. Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene. Selskapets svelerøre er i dag landets mest kjente, så kjent at man kan kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord.


Tradisjonsrik kaffemat spesielt på Vestlandet. Visp egg og sukker godt sammen. Ikke veldig ulike amerikanske pannekaker og nydelig å servere med litt syltetøy eller brunost på.


Dersom du ikke har egen takke, kan du helt fint steke sveler i stekepannen. Stek på takke eller i panne. Smelt smør og bland inn. Om du er fra Møre og Romsdal har du selvsagt det.


Eller kanskje du har vært på Norgestur og lagt merke til at mange Fylkesbåter serverer tjukke og saftige sveler med store mengder smør og sukker eller brunost i byssa? Her må det legges til at store mengder, er helt essensielt. Jeg har omtrent aldri tatt en eneste fergetur uten å spise svele.


Kjempegod kaffemat fra Vestlandet. Mange forbinder sveler med ferjeturer langs vestlandskysten, og de dukker gjerne opp i koselige barndomsminner fra mormors kjøkken. Jeg har fra flere hold fått forespørsler om en vegansk oppskrift, men det har blitt utsatt litt fordi jeg tenkte at det var vanskelig?

Herlighet, hvor teit kan jeg bli? I dag er det farmoren min sin utrolig gode lappeoppskrift jeg vil dele med dere. Disse lappene lager farmor ofte når vi kommer på besøk.


Farmor lager verdens beste lapper. De er store, luftige og smaker fantastisk godt. Server dem med sukker, syltetøy, brunost eller det du liker. Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker.


Del hver svele i to, brett over og server. Oppskrift på små, tykke sveler er så godt som uimotståelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg