tirsdag 19. mars 2019

Vannkopper brennkopper

Smittefare ved brennkopper. Brennkopper er en utbredt tilstand. Det går brennkopper og vannkopper i barnehagen. Han er ellers ok form, bare slapp å litt feber.


Hånd munn og fot syke har han hadt.

Han hadde samme prikker igår på det andre kinnet, de er borte idag etter ca dager, idag fikk han nye på andre kinnet. Det er liten gulaktig kviselignene topper på prikkene som ikke vises bra på bildet. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager.


Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar.


På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper.

Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn. Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. August og september er høysesong for brennkopper.


Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Vannkopper skyldes viruset Varicella zoster. Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen.


De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig. Deretter danner det seg typiske tykke honninggule kruster, ofte med erytematøs kant. Om man pirker vekk krusten, siver ravgul væske gjerne fram.


Mest vanlig for varianten uten byller er utslett i ansiktet og utslett på armer og ben. For brennkopper med byller ser man ofte utslett rundt munnen, utslett under armene og utslett i nakkefoldene. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.


Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper.

Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Dersom barn har utbredt utslett må det holdes hjemme inntil det foreligger kontroll over utslettet. Dersom du lurer på om ditt barn har brennkopper er det viktig å kontakte lege.


Etter at diagnosen har blitt stilt, er det lurt å informere barnehagen eller skolen om utbruddet. Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller gule stafylokokker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg