torsdag 21. mars 2019

Hurtig respirasjon feber barn

Når man har feber puster man raskere enn ellers og gjerne mer overfladisk. Det jeg lurer på et hvor høy normal feber respirasjon er. Hvesende respirasjon. Obstruktivt og forlenget ekspirium.


Pipelyder og knatrelyder diffust over lungene.

Varierende grad av takypné og inspiratoriske inndragninger. Forekommer hyppigst hos barn år. Tørr eller produktiv hoste. Redusert allmenntilstand og feber. Stønnende, hurtig respirasjon.


Han ble født dager før termin og hadde da en vekt på 7. Han sover svært mye, men virker fornøyd.

Mor , far og søster var dager før fødsel i kontakt med barn med kikhoste. I natt fikk mor frostrier og feber som gikk raskt over. Pustefrekvensen er lett å telle, og når man kjenner til hva som er normalt, kan dette være en nyttig måte å overvåke nyfødte barn på. Symptomene er ofte generelle i form av nedsatt allmenntilstand og feber , selv ved lokale infeksjoner.


C ved mild sykdom, og det kan ha bare lett feber ved alvorlig sykdom. Denne saken fokuserer på det som er spesielt ved feber hos barn. For mer om feber generelt, se denne saken. Feber og tung, rask pust. Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn.


Viktige funn ved de fleste typer respirasjonssvikt er besværet respirasjon , cyanose, lav O 2-metning, rask respirasjonsfrekvens og eventuelt påvirket bevissthet. Ofte ses også bruk av aksessoriske hjelpemuskler, stridor, forlenget ekspirium og ekspiratoriske pipelyder, eventuelt knatrelyder over lungene. På generell basis, og særlig ved ikke-livstruende infeksjoner, anbefales ikke medikamentell behandling av feber. Ved akutt sykdom som f. Antipyretika gir også kortvarig oppsving i allmenntilstand slik at syke barn drikker og spiser bedre. Er det vanlig at de små puster veldig kjapt?


Spesielt på natta hører vi godt at gutten vår puster raskt og høyt.

Ikke unormalt dette eller? Allmenntilstand og spesifikke funn er viktigere enn temperaturnivå i vurderingen av barnet, men for barn som er yngre enn ca. Vanlige årsaker til hoste hos barn er forkjølelse og falsk krupp. Går barnet rundt med en irriterende hoste ? Lungebetennelse ikke så vanlig hos barn , men likevel en av de. Hermansen mener det varierer hvor bekymret foreldre er for barn med feber.


Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Graden av bekymring bygger på egen erfaring og opplevelser, og kan også variere ut fra hvilke nettverk man har,. Barn og eldre er spesielt utsatt for dehydrering.


Fordi barn har forholdsvis større fordamping gjennom huden enn voksne, er de spesielt utsatte for dehydrering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg