fredag 29. mars 2019

Høyt blodtrykk etter fødsel

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke.


Cirka prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk. Nesten alle får litt stigende blodtrykk under den kraftige arbeidsinnsatsen som en fødsel innebærer. Blodtrykk øker med alderen. Hvis det viser seg at du ikke har noen svangerskapsforgiftning av betydning, altså alvorlig gra vil ikke en normal fødsel medføre noen trussel, selv om blodtrykket skulle stige.


Når fødselen er kommet så langt at barnet snart vil bli født, kan du også få spinalbedøvelse. Den virker raskere enn epiduralbedøvelsen, og varer i ca. Anestesilegen setter spinalbedøvelsen ved å gi deg et sprøytestikk i ryggen. Som regel er det vanskelig å finne ut hvorfor så mange får høyt blodtrykk.


Arv kan påvirke, men det har sannsynligvis ikke så mye å si, ifølge Kristensen. Dersom du har familiemedlemmer med høyt blodtrykk , vil jeg anbefale å gjøre de tiltakene du kan, for å redusere risikoen for å få det selv. Du bør også få målt ditt blodtrykk. Utsatt for svangerskapsforgiftning.


Høyt blodtrykk er generelt knyttet til risiko for hjertesykdommer og hjerneslag. Svangerskapsforgiftning kjennetegnes av forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen. Det vanlige er at blodtrykket faller noe gjennom graviditeten, for så å stige igjen opp til utgangspunktet mot slutten av svangerskapet.


Sammenlignet med kvinner som har preeklampsi, har kvinner med høyt blodtrykk bare under svangerskapet mindre risiko for å ha vedvarende høyt blodtrykk etter fødselen (254). For høyt blodtrykk under svangerskapet kan føre til kramper, eklampsi. Ofte kjenner man seg syk i forkant. Jeg fikk selv krampeanfall under forrige svangerskap pga høyt blodtrykk. Fikk beskjed om at det var flaks jeg overlevede.


Jeg hadde aldri trodd at svangerskapet og fødselen skulle bli den beste og den verste opplevelsen i mitt liv. Når godt og vondt går hånd i hånd så er det vanskelig å bli annet enn forvirret. Jeg har sett døden i hvitøyet, og sliter selv med å forstå hvor heldig jeg har vært.


Forskning av stipendiat Hilde Kristin Riise ved Institutt for global helse- og samfunnsmedisin kaster nytt lys på sammenhengen mellom høyt blodtrykk under svangerskapet og risiko for å få hjerte- og karsykdom. Komplikasjoner som følge av for tidlig fødsel , for eksempel umodne lunger eller hjerneblødning, vil ha betydning for barnets videre helse. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet.


Det anbefales som regel rikelig med hvile ved høyt blodtrykk under graviditet. Du vil bli sykemeldt, og tilbud om hyppigere undersøkelser hos legen blir også gitt. Behandling av alvorlig svangerskapsforgiftning. Ved alvorlig svangerskapsforgiftning må den gravide legges inn på sykehus for overvåkning. Men vet du egentlig hva blodtrykk er?


Hypertensjon er når denne kraften er for høy av en eller annen grunn. Hvis du mistenker at du kan lide av høyt blodtrykk , må du dra til legen din. I tillegg hadde kvinner med veldig tidlig fødsler, altså før svangerskapsuke 3 kombinert med høyt blodtrykk under svangerskapet hele ganger høyere risiko for senere utvikling av høyt blodtrykk enn kvinner med vanlig fødsel og normalt blodtrykk under svangerskapet, sier Egeland. Det er særlig eldre kvinner, kvinner som er overvektige og kvinner med forutgående sykdom, for eksempel høyt blodtrykk eller diabetes, som har høyere sjanse for å bli igangsatt, sier overlegen. Trulsvik forklarer at kvinnene som har lange sykluser ofte ender opp med å måtte settes i gang.


Etter fødsel kontrollerte jeg blodtrykket hyppig til legene var fornøyde med trykket. De første par dagene etter fødsel var jeg fortsatt veldig preget av høyt blodtrykk , men følte meg mye bedre i dagene etter det. Hvordan kan man få høyt blodtrykk når man absolutt ikke stresser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg