torsdag 28. mars 2019

Klissete brød

Godt nybakt brød eller rundstykker dufter himmelsk, la deg friste her. Topp med gule og sorte sesamfrø. Se oppskriften her. Deilig rett på 1-2-3! Ekstra godt med rosiner.

Eltefritt og enkelt. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det er ikke falt sammen, det er luftbobler etter gjæringa, men det er klissete , ekkelt og det kom deig på brødkniven. Jeg prøver å varme det skikkelig opp, det var muligens bare noen knappe minutter unna ferdigstekt - de ytre delene var greie, bare midten av brødet som ikke var særlig appetittelig. Et brød bakt med siktet mel henger ofte bedre sammen enn et brød bakt med grovere sammalt mel.


Mat og kosthold Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt. Likevel er det grovt brød vi bør velge i hverdagen, og det kan derfor være lurt å ta med seg noen baketips neste gang du skal prøve å bake et godt grovbrød hjemme.

Velg minst fint sammalt mel. Volden mener at den hyppigste årsaken til at hjemmebakte brød blir tørre, er at folk tilsetter mel når de kjenner at deigen blir veldig klissete , fordi de ikke klarer å håndtere den. Men mange hadde nok blitt overrasket over hvor fin struktur deigen får hvis den bare elter lenge nok.


Det er nesten ingenting som slår rykende ferskt, hjemmebakt brød til frokost! Lager du et eltefritt brød er det ikke store innsatsen du må legge i selv. Denne oppskriften gir ett brød. Jo mindre mel du bruker jo bedre blir de. Det vil si at bruker du mer mel enn i oppskriften og pøser på med mel når du elter den så vil den bli usedvanlig hard.


Mange gjør dette fordi de blir så klissete på fingrene. Men trikset er å bare bruke litt og heller la deigen være litt klissete. Husk også alltid å etterheve den. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med et klede, og la den stå på benken i minutter.


Hoveddeig: Varm vannet til det er fingervarmt, 37°C. Smuldre gjæren og rør den ut i det lunkne vannet.

Tilsett gjærblandingen og ingrediensene til hoveddeigen i samme bakebolle som fordeigen. Baker brød med grov bygg, grov rug og fint mel. Har hatt mye problemer med at brøda løsner litt under skorpa på toppen. De går helt i oppløsning når jeg skjærer opp.


Har prøvd meg fram med ulik hevetid og innblanding av olje og poteter uten at resultatet endret seg. Om deigen er veldig klissete spe på litt mer mel. Men ikke så mye at den blir tørr. Hei, jeg har et problem ved steking av brød.


Ofte er det nokså deigete,selv om jeg steker i time på 18 nederste rille. Har da satt ned varmen for å steke de lengre. Jeg har ofte opptil tre passe store brød i stekeovnen - kan det være problemet. Eller er deigene for bløte i. BRØD UTEN MEL: Glem klissete melfingre og timer med heving. Dette steinalderbrødet tar bare ti minutter å forberede, og innebærer verken mel, gjær eller elting – enklere kan det ikke bli.


Verdens beste brød bør stekes i en støpejernsgryte, slik at brødet blir så saftig som mulig og får en deilig, sprø skorpe. Brødoppskriften er dessuten eltefri og svært enkel å få til. Her skal du få oppskriften på grovbrødet jeg driver og gumler på for tiden.


Et skikkelig godt og grovt grovbrød med sammalt rug, hvete, kruskakli, linfrø som gjør godt for magen og solsikkefrø som gir kjempegod smak. Grovbrødet blir veldig saftig av at det inneholder kulturmelk (alle typer surmelk kan brukes). La deigen få hvile i min.


Ha deigen i en smurt brødform og bruk en slikkepott til å fordele deigen jevnt i formen. Stek i ovn ved 2grader i ca. Ta brødet ut av formen, og sjekk om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Rør gjæren ut i resten av melken og bland det inn i deigen til det blir en smidig deig.


Skru ovnen på maks temperatur, bruk vanlig over- og undervarme. Endelig kommer det en ny oppskrift på brød , og denne gangen er det en oppskrift på eltefritt brød i form. Noen synes det er morsomt å lage brød og rundstykker, men jeg personlig synes det er morsommere å spise de og føler ofte det blir for tidkrevende når man har mye annet man skal rekke å gjøre.


Brødet blir ganske klissete av all oljen, men er fantastisk godt. Halvparten av tomatene kan eventuelt erstattes med oliven, hvis du liker det. Med ferdig deig i sekken, kan alle steke sitt eget brød over bålet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg