mandag 14. november 2016

Norrøn mytologi loke

Forskningen av norrøn mytologi har problemer med å sette Loke i bås og karakterisere ham. Han er vanskelig å forstå i hans todelte rolle. Han er blitt beskrevet som bisarr, burlesk, infam og lumsk. Han er også intelligent, leken, full av spillopper og en ulykkesfugl.


Loke regnes som en av æsene i norrøn mytologi. Selv om han er av jotunætt, er han tatt opp blant æsene, og han er fosterbror til Odin.

Han skaper stadig problemer for æsene, men han hjelper dem også ut av vanskeligheter, selv om han ofte selv er årsaken til problemet. Kanskje er fortellingen om at Loke føder Sleipner et passende trekk for Loke , og som svarer til at Odin kaller ham for barselkvinne i underverdenen. Det sies også i Hyndlakvadet at Loke spiser et halvbrent kvinnehjerte, og at han deretter føder alle heksers stammor. Norrøn mytologi er ulike myter som forklarer gudeverdenen og kosmologi innen den norrøne religionen.


Mytene handler om ulike gudommelige vesener, hvordan verden ble til, hvordan den er ordnet og hvordan den til slutt vil gå under. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller. Han sa: En idrett kan jeg som jeg straks er ferdig til å vise.


Det skal vi snart prøve, sa Utgard- Loke , og bad en mann ved navn Loge gå frem fra benkeenden og midt ut på gulvet for å kappspise med Loke.

Loke er ein fleirsidig figur frå norrøn gudetru. Han gjorde fleire vonde peik mot æsene, men var òg med på fleire morosame eventyr med dei. Loke kan ta dyreform og skifta kjønn, og gjer dette ofte i dei mange historiene han er med i. Det finnes også en moderne utgave av denne religionen, med etablerte trossamfunn. Da Loke veddet hodet, tolket alle det slik at dersom han tapte, så kunne Brokk kappe hodet av ham. Fortellingene er ikke beklemt med påtvunget lykkelig slutt og forutsigbar handling.


I stedet opplever man guder og mennesker med svært tvilsom moral. Tyveri av både gjenstander og mennesker er helt innenfor i norrøn mytologi. Men dette er ikke nok for Loke , han vil gjerne ha flere kjærester. Derfor reiser han rett som det er til Jotunheim for å kose seg med jotnekvinnene der.


Særlig liker han en jotnekvinne ved navn Angerboda, og nå har det gått slik som det gjerne gjør, Angerboda har født ham tre barn. Hver gang hun må tømme skåla, treffer eteren Loke i ansiktet, og da rykker han så hardt til at hele jorda skjelver. Slik vil Loke ligge bundet fast til Ragnarok kommer.


Det er dette som kalles jordskjelv. To religioner med like trekk. Mytologi (fra gresk μυθολογία, mythología, i betydningen en hellig fortelling, en historiefortelling, en legendarisk lærdom, å fortelle en historie) refererer til en mengde folkeminner, myter, sagn og legender som ofte har overnaturlige trekk, og tolker naturlige hendelser for å forklare universet og menneskeheten.


Han var av jotunætt, men òg fosterbroren til Tor. Dette gikk hun med på, hvis alt og alle i universet sørget over ham.

Alle sørget, bortsett fra ei kone, som viste seg å være Loke i forkledning. Dermed var Balder fanget i underverdenen. Med andre ord var valget av særemne ganske enkelt. Men siden jeg har lest mye om emnet, virket norrøn mytologi generelt for enkelt.


Jeg ville ha en utfordring og blant annet få svar på et spørsmål jeg lenge har stilt meg. Vår kjennskap til norrøn mytologi stammer hovedsakelig fra Den eldre Edda, fremstillingene til Snorre Sturlason, skaldedikt og sagaer. De to beste kildene vi har til mytologien er Snorre Sturlasons Edda og Ynglingesaga i. Hva er vår viktigste kilde til kunnskap om den norrøne gudelæren? Hvilken rolle har treet Yggdrasil i den norrøne mytologien?


Gi en kort karakteristikk av Odin, Tor og Loke. Hvem hersker over dødsriket?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg