fredag 2. september 2016

Nel kikhoste

Kikhoste er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Bordetella pertussis. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen.


De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Kikhoste skyldes infeksjon av bakterien Bordetella pertussis i luftveiene og lungene. Barna skulle vaksineres mot stivkrampe, difteri, kikhoste , meslinger og polio.


Det er vaksinen mot kikhoste som gir de alvorligste bivirkningene vaksinen mot difteri og stivkrampe får man så å si på kjøpet. NEL inneholder i dag ca. Kokte man slike i melk, fikk man et middel mot både kikhoste og nyresten, heter det.


Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Effekt av pre-vaksinasjon med antistoff mot tetanustoksoider: Sikkerhet og immunogenisitet ble vurdert når vaksinen ble administrert rett etter eller samtidig med en vaksine inneholdende difteri - og tetanustoksoider, acellulær kikhoste , inaktiverte poliovirus ( og 3), hepatitt B overflateantigen og Haemophilus influenzae type b. Hyppig årsak hos barn. Pneumokokker er den vanligste årsaken til pneumoni utenfor sykehus. Mycoplasma pneumoniae er sjeldnere, men forekommer i alle aldersgrupper og særlig i aldersgruppen 3–år.


Mykoplasmer er bakterier uten cellevegg og flere typer av bakterien er kjent for å gi sykdom hos mennesker. Det sosiale er viktig for livskvaliteten blant mennesker dømt til soning eller behandling Innsatte med ubehandlete psykiske lidelser har lavere livskvalitet enn innsatte uten psykiske lidelser og lavere livskvalitet enn personer dømt til psykiatrisk behandling, viser en ny oversikt. Skyldes oftest virus, men infeksjoner med bakterier (B. pertussis, M. pneumoniae, C. pneumoniae) forekommer i mindre enn av tilfellene.


Bar­net ditt er smitt­somt fra en uke før- til én uke etter kjer­tel­he­vel­se­ne. Virus­be­ten­ nel ­sen kan også set­te seg i testik­le­ne hos gut­ter og menn, noe som kan føre til ned­satt fer­ti­li­tet. Også hjerne­hin­nen kan ram­mes og gi hjerne­hinne­be­ten­ nel ­se. Ved høy mistanke om kikhoste (f.eks. ved verifisert diagnose hos nærkontakter) bør smitteverntiltak settes i verk inntil dager etter oppstart av adekvat behandling. I det konvulsive stadiet vil behovet for hvile og avlastning avgjøres av hosteintensitet, nattlig hoste og allmenntilstand.


Smittefaren er størst de første ukene av sykdommen. Den kalles ofte atypisk lungebetennelse, da man gjerne ikke får så høy feber og andre typiske symptomer som ved alminnelig lungebetennelse. Foreløpig utkast til veileder for antibiotikabruk ved KAD-enheter.


Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. NBF skal støtte forskning og være et vitenskapelig forum for norsk barne- og ungdomsmedisin. Infeksjoner forårsaket av Chlamydia trachomatis, f. Nyheter om teknologi og norske teknologibedrifter. Disponerende tilstander er blandt annet cystisk fibrose, alfa antitrypsinmangel, kongenital immunsvikt, cilial dysmotillitessyndrom, tuberkulose, lungebetennelse, kikhoste , inhalasjon av fremmedlegemer, lungeskade (autoimmun og kjemisk), tumor.


Brennkopper er en betennelse som skyldes en bakterie, og er vanligst blant barn. Bronkiektasi: skade på en eller flere bronkialgrener. Tilstanden kan skyldes alvorlige luftveisinfeksjoner, ofte i barneårene som kikhoste , meslinger, lungebetennelser. Kroppen lager enda flere røde blodceller, for å kunne frakte mer oksygen. Eksempler på andre emner som er nylig oppdatert i oppslagsverket, er kapitlene om hepatitt C,.


Det er for det meste mosjonister og idrettsutøvere som får betennelse i akillessenen. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, feber og redusert allmenntilstand er vanlige symptomer på lungebetennelse. Legen vil lytte til brystet ditt for å se om han hører unormale lyder som surkling eller tungpust. Antibiotikabrukog antibiotikastyring –hva er situasjonen, muligheter, perspektiver og dilemmaer.


Utfordringene i primærhelsetjenesten -inkl. Problemstillinger: Akromegali, gigantisme stor høyde, vekstforstyrrelse, Allergi husstøv katt hund bjørk Inhalasjonspanel Phadiatop Tbjørk Wburot Gtimotei Mcladosporum herb muggsopp Ekatt Ehund flass Ddermatophagoides pter husstøvmidd Ddermatophagoides farinae husstøvmidd Ehest flass Toliven Wblidnesle Nøttepanel FXFpeanøtt Fhasselnøtt Fparanøtt F20. Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene.


Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg