tirsdag 27. september 2016

Blødning hos hund etter løpetid

Menstruasjon hos menneske skyldes at livmoren gjør seg klar for å ta imot et befruktet egg. Dersom det ikke skjer noen befruktning støter livmoren ut det ubefruktede egget sammen med livmorslimhinnen og blod. Hun ble trett og roligere inne, men lik sitt energifulle seg ute, drikker mye vann (vært dårlig med det før) og snakker mere og er klengete, men det som er rart og som bekymrer meg mest er at hun begynte å blø ferskt rødt blod istedet for lyserødt? Tisper produserer likevel ikke mye blo og hos en liten hund vil du kanskje ikke engang merke blødningen.


Når du skaffer deg hund , tenker du selvfølgelig over om det skal være en tispe eller en hannhund. Det er forskjellige grunner til at man velger den ene eller den andre, men en viktig ting å tenke på er at tisper har løpetid. Her er tips til deg.


I løpet av 6-timer bør alle etterbyrdene være ute. Det er normalt at tispa har litt utflod i tiden etter fødsel. Mørk grønn til blodfarget den første uken og etter dette skal det avta og forsvinne i løpet av den andre uken.


Komplikasjoner ved fødsel forekommer hos hund selv om de aller fleste fødsler går lett av seg selv. Det hender at flytningene kommer så tett etter selve løpetiden at det oppfattes som en forlenget løpetid. I noen tilfeller er livmorhalsen lukket (”lukket pyometra”), og da vil man ikke se flytninger.


Hunden min blør fremdeles uker etter begynt løpetid Har en år gammel schæfertispe, som fikk løpetid den 19. Fortsatt, uker etterpå, så blør hun. Dette nettstedet har til hensikt å gi veiledende informasjon til hundeeiere om helserelaterte spørsmål om hund. De første tegn på livmorbetennelse kan oppstå umiddelbart i forbindelse med løpetid , men som oftest kommer de fra - uker etter endt løpetid. Symptomene er varierende mest vanlig er nedstemthet, feber over 3grader, økt drikkelyst og urinering, nedsatt eller opphørt matlyst samt eventuelt oppkast og diaré.


Utsettelse av løpetid og bivirkninger. Det finnes medikamenter som kan utsette eller eliminere løpetid hos hunder , men de kan ha tildels alvorlige bivirkninger. Jurkreft (brystkreft hos pattedyr) er mest vanlig, men det er også økt risiko for kreft i livmor og eggstokker.


De fleste tispene løper 2-ganger per år. Blødningen har da blitt svakere i fargen og kan nærmest være fargeløs. Løpetiden starter med en blødning. En tispe blir som regel kjønnsmoden og får sin første løpetid når den er til måneder gammel.


Små raser for ofte løpetid tidligere enn store raser, men tidspunkt for når hunden får sin første løpetid varierer også mye mellom hund til hund innen en og samme rase. Hos hannhunder kan seksuell aktivitet være en vanlig årsak til at man kan se blod fra tissen og hos tisper er løpetid den vanligste årsak til blødning. Hva gjør veterinæren? Når man har så mange årsaker til blod i urinen må man som veterinær først se etter de vanligste årsakene.


Siden hormoner er så sterkt involvert oppstår livmorbetennelse oftest opp til uker etter løpetid , vanligvis 6-uker etter. Som regel vil hunden vise tegn på slapphet og nedsatt matlyst, men oftest får de økt drikkelyst og dermed økt tissetrang også. Appetittløshet må ikke forveksles med manglende matlyst hos den bortskjemte hunden. Noen ganger kan du observere verk fra skjeden, men ofte vasker tispa det bort.


Men når en hund som vanligvis spiser den maten den får, slutter å spise, blir slapp og uopplagt, kan det være symptom på en alvorlig sykdom og man bør ikke vente for lenge med å kontakte dyrlege. Imidlertid skjer ingen eggløsning av disse eggene. Denne gangen skjer det derimot en eggløsning og hunden vil gå inn i de etterfølgende fasene med diøstrus og anøstrus.


I forhold til jakt og jaktprøver er det en fordel å vite når hunden omtrent får løpetid. Er man usikker om hunden nærmer seg løpetid kan man rådføre seg med veterinæren. Et sikrere hjelpemiddel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg