onsdag 14. september 2016

Allergisk reaksjon

Allergisk reaksjon

Allergisk reaksjon er en overfølsomhetsreaksjon som følge av at kroppens immunologiske system reagerer på stoffer fra miljøet utenfor kroppen som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende (allergener). Alle slike overfølsomhetsreaksjoner der immunsystemet deltar, betegnes som allergi uansett typen immunologisk mekanisme. Allergisk sjokk (anafylaksi) er en akutt og livstruende allergisk reaksjon. Ved mistanke om allergisk reaksjon må man alltid vurdere luftveier, respirasjon og sirkulasjon og om symptomene progredierer.


Allergisk reaksjon

Symptomer fra luftveier starter oftest med heshet, kløe, tranghetsfølelse, svelgevansker og pusteproblemer. Larynxødem og bronkospasme arter seg klinisk som stridor og lufthunger. Pasienten kan besvime.


Allergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Immunforsvaret kan for eksempel oppfatte pollen, støvmidd eller pelsdyr som noe farlig og da oppstår det en allergisk reaksjon. Neste gang kan reaksjonen bli meget alvorligere. Til de alvorligste reaksjonene hører allergisk sjokk, voldsom hevelse i strupen (larynksødem), serumsyke og noen andre (ganske sjeldne) sykdommer. Allergiske reaksjoner mot medikamenter kan ha ulike immunologiske mekanismer.


Noen er som atopisk allergi med IgE-antistoffer og gir straksreaksjoner. Kontaktdermatitt er en allergisk reaksjon. Symptomene er oftest eksem, rødhet, blemmedannelse og kløe i hårkanten, ansiktet og på halsen. Forbrukeren kan også få hevelse, spesielt i pannen og rundt øynene. Ved alvorlige systemiske reaksjoner på grunn av veps- eller bistikk, kan du få tilbud om hyposensibiliserende behandling (allergivaksine).


Når det er fare for gjentagelse av en alvorlig allergisk reaksjon bør du utstyres med adrenalinsprøyte, og læres opp i bruken av denne. Reaksjoner med snue ( allergisk snue, rhinitt), hosterier eller astma kan også komme ellers på grunn av allergi mot mat, men da kommer de gjerne i tillegg til og sammen med reaksjoner fra tarmen eller i huden. Anafylaktoid er eit omgrep som brukast om ein reaksjon som er anafylaksiliknande eller allergiliknande, men utan at det skjer ein allergisk immunreaksjon. Anafylaktoid reaksjon artar seg med omsyn til symptom heilt likt ein anafylaktisk reaksjon.


Allergisk reaksjon

Pelsdyrallergi er en allergisk reaksjon som oppstår når menneske kommer i kontakt med hunder og andre pelsdyrs allergener. Pollenallergi er en atopisk allergi som rammer mennesker som er overømfintlig mot pollen, kjent som blomsterstøv. Alkohol kan jo forsterke reaksjonen på pollen, og samtidig er det noen som får elveblest av vinen, sier Bistrup. Det er eggeproteinene som fører til reaksjon. BT-fall alene (overtrykk under mmHg eller mer enn lavere enn normaltrykk) kan være eneste symptom dersom det er svært sannsynlig allergisk reaksjon av et gitt medikament.


Disse finnes både i. Vær oppmerksom på at symptomer på anafylaksi i noen tilfeller kan være mer diffuse og utvikle seg gradvis. Platinaforbindelser. Ved en alvorlig allergisk reaksjon kan raskt igangsatt adrenalinbehandling være livreddende. Bruk en én-millilitersprøyte med fininndelt skala.


Allergisk reaksjon

Massér injeksjonsstedet. Effekten av adrenalin kan være kortvarig. Tidligere allergisk reaksjon på annet enn vaksine. Enhver injeksjon av fremmede stoffer kan føre til allergiske reaksjoner. Personer som tidligere har hatt allergisk reaksjon på noe som helst, kan ha økt risiko for å reagere allergisk på et nytt stoff.


Likevel er allergiske reaksjoner på vaksine sjelden. Hvordan ser det ut? Det ligner et utslett fra brenn nesler. Mest sannsynlig skyldes utslettet noe du nettopp har spist eller vært i kontakt med.


Dette kan tyde på at du har et eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg