torsdag 23. juli 2015

Penicillin oppfinner

Bruk av penicillin. Det har vært vanlig å anbefale inntak av penicillin sammen med et glass vann på tom mage. Nyere forskning viser at dette har liten betydning for opptaket og virkningen av penicillin.


Slik var det da forskerne oppdaget penicillin - en medisin du kan få hos legen din mot hals- og lungebetennelse. Alexander Fleming hadde nemlig glemt noen eksperimenter han hadde gjort på laboratoriet sitt. De begynte etter hvert å mugne, og da han skulle kaste dem så han at ett av områdene med mugg hadde en rund flekk rundt seg.


En år gammel politimann med livstruende sykdom var døden nær pga. Eksempler på infeksjonssykdommer der preparatet benyttes: Infeksjoner i hals, øre, bihuler, bronkier og lunger. Apocillin brukes ved infeksjoner forårsaket av bakterier.


G- penicillin (benzylpenicillin) er det opprinnelige penicillinet som var i Flemings soppkultur. Det har stor bakteriedrepende evne, men det nedbrytes av magesyren og kan bare brukes ved injeksjon. Til tabletter bruker man blant annet V- penicillin (fenoksymetylpenicillin), som tåler syre. RELIS mottar jevnlig spørsmål om dosering av penicillin. Det hersker en del usikkerhet om hva som er riktig bruk, både med tanke på antall døgndoser, tidsrom mellom doser og inntak sammen med mat.


Vi gjør her rede for de viktigste prinsippene som bør følges ved peroral bruk av penicillin. Penger som betalingsmiddel sniker seg så vidt inn på listen, og penicillin står der også. Men hjulet blir slått når vi kårer historiens viktigste oppfinnelser. Det finnes nå mange forskjellige typer antibiotika. Noen typer virker mot et bredt spekter av bakterier, mens andre typer bare virker mot visse bakterier.


Det er også forskjell på hvor i kroppen antibiotikatypen virker best. Om vi ikke får tak i penicillin må infeksjoner behandles med andre, og mer bredspektrede antibiotika. Les hele saken på NRKs nettsider Frykter mangel på vanlig penicillin.


Helseminister Bent Høie sier at norsk produksjon av penicillin kan være løsningen Høie vurderer grep for å hindre norsk antibiotikakrise. Det var vanlig praksis på dette punktet for å lagre urin fra pasienter penicillin behandlingen slik at penicillin kunne isoleres og brukes på nytt. Ironisk nok søkte faktisk Flemming etter en vidundermedisin som kunne kurere sykdommer. Den store oppdagelsen gjorde han imidlertid først etter at han hadde forkastet det han trodde var et mislykket eksperiment.


Jeg har gått på forskjellige antibiotika kurer de siste ukene. Tror jeg har fått sopp, men det føles liksom også som blærekatarr. Føles som om jeg må på do hele tiden ( men ikke like sterkt som med blærekatarr) og føler meg uggen nedentil timer i døgnet.


Opplever du at det klør og svir i underlivet? Da kan det være du har fått en soppinfeksjon. Mange ulike årsaker kan ligge til grunn for sopp, blant annet varme og fuktig badetøy, men det finnes heldigvis enkle og effektive egenbehandlingsråd.


Den vanligste plagen ved sopp i underlivet er endret utflod fra skjeden. Soppinfeksjonen er vanligvis lett å bli kvitt, men hos enkelte kvinner kommer den stadig tilbake. Du kan også kjenne kløe og sårhet.


Dampmaskiner er alle kraftmaskiner som drives med vanndamp (stempelmaskiner, dampturbiner og så videre), men til vanlig menes stempeldampmaskinen (se dampmotor), hvor vanndampens energiinnhold utnyttes ved ekspansjonen i dampmaskinens sylinder under stempelforskyvningen, idet damptrykket på stempelet overføres gjennom stempelstangen til det ytre drivverket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg