torsdag 30. juli 2015

Hjernehinnebetennelse russ

Vanligvis opptrer hjernehinnebetennelse hyppigst om vinteren, men blant russ er det sett en økning av forekomsten i forbindelse med russefeiringen i mai måned. Mange arrangement ble avlyst, og både russ og foreldre opplevde mer uro enn glede. Ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk) i god tid før du trenger beskyttelse. Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien (Neisseria meningitidis) kalles smittsom hjernehinnebetennelse.


Hjernehinnebetennelse russ

Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Russ som skal på treff er særlig utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse , og bør derfor vaksinere seg. Vaksinen bør tas så tidlig som mulig, senest to uker før russetiden for å være effektiv, så hvis du ikke har vaksinert deg er det på tide å gjøre det nå. Den smittede russen er innlagt på Akershus universitetssykehus.


Onsdag ble det kjent at også en russ i Bodø var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Smitter via spytt og nærkontakt. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse ). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.


Hjernehinnebetennelse russ

Se her hvordan du kan. Nesten hvert år får noen russ smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkinfeksjon). Festing og lite søvn gjør at meningokokkbakterien lettere kan spre seg og gi sykdom. Her er noen råd for.


En russ fra Sandnes ble mandag innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Personer vedkommende har utvekslet spytt me har fått antibiotikum. Virus er den hyppigste årsaken og gir som oftest en mindre alvorlig sykdom. Bakteriell hjernehinnebetennelse skyldes oftest pneumokokker og meningokokker, men kan også skyldes andre bakterier. Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse Publisert 19.


Hjernehinnebetennelse russ

Gir russen gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse Fylkestinget i Buskerud har bevilget millioner kroner til vaksinering av elever som er russ til våren. Helsesøster jubler. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse , men vaksinasjon med MMR-vaksine, som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger. Russ alvorlig syk av smittsom hjernehinnebetennelse.


Med andre ord er vår plan at så godt som alle russ skal være vaksinert. Vaksinen er effektiv mot de vanligste typene meningokokksykdom og gir beskyttelse i minst fem år. Byrådet har satt av millioner kroner til gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.


Hjernehinnebetennelse russ

Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer. Symptomene er økende hodepine og utvikling av nakke- og ryggstivhet.


Et annet karakteristisk tegn er petekkier, men det er ikke alle som får disse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg