torsdag 12. oktober 2017

Sår rundt endetarmen

Endetarmen består av den nederste delen av tykktarmen (rektum) og utførselskanalen fra tykktarmen (analkanalen) Analkanalen er 3-centimeter lang. Cirka centimeter inn i analkanalen er det et skille. Nedenfor dette skillet er det nervetråder som formidler smerteinntrykk.


Ovenfor dette skillet er det ingen smertefibre. Den nedre delen av tykktarmen kalles endetarmen og munner ut i endetarmsåpningen (anus). Enkelte opplever også små blødinger. Prøv sinksalve rundt endetarmen hvis du har mye fuktighet i endetarmsområdet.


Hvis man er sår og kronisk irritert i området, kan man bruke kortisonsalve, som demper kløe og irritasjon i huden. Disse kan brukes i korte perioder. Xyloproct inneholder også et lokalbedøvende middel.


Muskelen i endetarmen har jo en god evne til å trekke seg sammen og utvide seg, men har du veldig hard mage så kan det presse på slik at du får sår. I tillegg har man jo masse bakterier i tarmen som kan gjøre såret betent, forklarer hun. Jeg har veldig vondt når jeg går på do, jeg trodde tidligere at det var hemoroide. Smertene avtar utover dagen slik at jeg kan trene på kvelden uten å kjenne smerter.


Min allmennlege har tatt alle mulige prøver (blod og avføring), samt at jeg har vært på sykehus ganger for undersøkelse av endetarmen. Alt tyder på alt alt er ok med meg, og sårene ikke kan forklares. Diagnosen stilles ved de typiske symptomene og ved inspeksjon av området rundt endetarmsåpningen. Ved mistanke om sykdomsforandringer i endetarmen eller tykktarmen vil det bli foretatt undersøkelse, i første omgang med såkalt rektoskopi.


Hvis du er sår i et større område rundt åpningen kan dette være eksemforandringer, særlig hvis det klør i tillegg. Hvis du kjenner en øm kul som ligger litt foran eller bak endetarmsåpningen, er det mulig at det foreligger en byll her, f. Jeg har den siste uke hatt sår endetarmsåpning som klør og blør bittelitt (det er ikke snakk om hemoroide, det er mer at det kommer litt blod på papiret når jeg tørker meg bak,spredte små blodflekker -typisk fra et sår ) Kan årsaken være at jeg ikke har fått med all avføringen når jeg har tørket m. Vanligvis er det seks stykker av disse og de finnes ved hjelp av ultralyd. I narkose binder de tråd rundt pulsårene og strammer til. Til enhver tid sliter en av tre med endetarmsplager (1), men ingen snakker om det. Nettopp det er en del av problemet.


Uten åpen diskusjon er kunnskapen for å forebygge sykdommen lav, selv om problemet i utgangspunktet lett kan unngås. Kroniske analfissurer er vanskeligere å behandle. Da trengs det salvebehandling eller injeksjonsbehandling som kan kontrollere stramningen i lukkemuskelen. Hemoroider oppstår ved økt press på blodårene ved endetarmen. Dette kan medføre at blodet samler seg slik at det dannes en hemoroide.


Forhold som kan gi økt trykk på blodårene er kraftig pressing når man er på toalettet, forstoppelse, langvarig ståing eller sitting, graviditet, fiberfattig kost, fedme og tungt kroppsarbeid. Da skjærer kirurgen ut en del av tarmen og syr deretter endene sammen igjen. Operasjonen kan gjøres både ved å lage en større åpning i bukveggen eller ved såkalt kikkhullskirurgi. Kirurgen kan også fjerne vev rundt tarmen. Hei jeg hadde et lite sår i anus for rundt en måne siden.


Men det jeg merket var at det dannet seg en skorpe, og hver gang jeg tørket meg så rev jeg den opp litt. Kløe i endetarmen er svært vanlig både hos voksne og barn, og det er beregnet av 1- av befolkningen har det. Forekomsten øker med alderen, og man ser at menn er mer utsatt for å få slike plager enn kvinner. Det gikk likevel stort s. Sitter svulsten lavt i endetarmen vil det som regel være nødvendig å fjerne denne, lukke endetarmsåpningen og føre tykktarmen ut på magen. Hvordan er prognosen?


På forhånd er tanken om kolostomi avskrekkende for de fleste, men heldigvis er teknikken i dag så god og posene så effektive at de fleste lærer seg å leve med dette rimelig. Smertene og blodet er borte, men jeg har noen røde flekker som ser ut som typisk sår bak, og gir sterk svie og føles betente. Har en følelse av at d. Ved store smerter rundt endetarmsåpningen.


Personer med sår i slimhinnen i endetarmen og pasienter som fikk injeksjon behandlinger for hemorroider har en økt risiko for å utvikle anal fistler. Dersom det lekker slim eller avføring fra endetarmen. Pasienter med smittsomme sykdommer som tuberkulose og divertikulitt har en høyere risiko for å få en anal fistel.


Leger vanligvis behandle anal fistler ved kirurgisk fjerning av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg