tirsdag 31. oktober 2017

Smerter i magen ved bevegelse

Hei fikk for ca en uke sia, et problenår jeg beveger på meg, får eg vondt i magen på venstre side (så det er ikke leveren). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen. NUD-betegnelsen henspeiler på at symptomene er ganske like dem som forekommer ved magesår. Noen kaller tilstanden for magekatar, men dette er misvisende fordi det er ingen katarforandringer.


Det begynte først med svake og lite hyppigesmerter nederst til høyre i magen , men de siste to dagene så har smertene blitt sterkere og de kommer oftere. Det er stikkende og krampeaktige smerter , og de blir forsterket ved bevegelse og når jeg er på do - både ved urinering og avføring.

Nux vomica er i stand til å roe magen etter symptomer på overspising, matforgiftning eller drikke for mye alkohol. Disse aktivitetene kan ofte føre til oppblåsthet, halsbrann, forstoppelse eller flatulens. Dette homøopatisk middel omhandler kvalme som forverres ved bevegelse eller influensalignende symptomer. Ved refluks vil smertene sitte øverst bak brystbenet, og tillegg kan du plages med sure oppstøt og gulping. Ved allergi i spiserøret kan du også oppleve svelgevansker, også kjent som dysfagi, sier Christine Olbjørn, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, Akershus universitetssykehus.


I noen tilfeller blir smertene langvarige og kroniske, og vanskelig å håndtere. Smerter ved øverst i magen er det enkleste å tyde. I denne artikkelen omtaler vi et utvalg av tilstander som kan gi store smerter.


Les om smerter og smertebehandling her.

Ved sterk mistanke om nyresteinskolikk eller gallesteinskolikk gis et NSAID parenteralt eller som stikkpille i kombinasjon med spasmolytika parenteralt, for eksempel diklofenak mg i. Ved innleggelse og intense smerter eller fare for sjokk kan et parenteralt administrert opioid bli nødvendig, for. Ligger her på sofaen med laptop på fanget. Ble litt skremt da det var en rimelig brå bevegelse , og når jeg løfter opp genseren min ser jeg en tydelig liten bump eller kul som buler. For eksempel ved forstoppelse og luft i magen. Det kan være smerter nede i magen på den ene eller på begge sider.


Diffuse smerter , generaliserte smerter : Kan være tegn på at bukhinnen eller tarmkanalen er irritert. Kjenner jeg er litt bekymret. For at det enten skal gå galt eller at det er noe annet galt. Hatt mye smerter ved bevegelse denne uka. I dag går det konstant og murrer føles hovent ish.


Typisk smerter ved gange i trapp, huksitting (både opp og ned), bilkjøring, følelse av at patella har haket seg fast ved sitting over lengre tid (Kinosyndrom). Oftest uten palpatoriske funn. Nytt eller tidligere traume. Meniskruptur, ruptur av kollateralligament eller korsbåndsskade. Ved det klassiske forløpet ved blindtarmbetennelse for eksempel, vil man i starten av sykdomsforløpet oppleve en dump, diffus smerte som ofte sitter midt i buken, helt til betennelsen påvirker bukhinnen, og den syke da ofte kan peke eksakt på punktet, oftest i nedre høyre del av magen , der den betente blindtarmen berører bukhinnen - dette.


Når det er sagt, så er det jo veldig vanlig å ha vondt i magen , både på høyre og venstre side. Derfor kan det være litt vanskelig å oppdage at det er akkurat blindtarmbetennelse en har. Har du smerter i nedre del av magen som du er usikker på hva skyldes anbefaler jeg deg å kontakte en lege umiddelbart, Eidjar.

Tonometer (også kjent som Tono-pen) benyttes for å sjekke om det er unormalt høyt trykk i øyet, som for eksempel kan oppstå ved glaukom. Hvis smertene er relatert til bevegelse av muskelskjelettapparatet, og ikke fremtredende når man er i ro, vil det ofte være ufarlig. Om man er i tvil og man får en trykkfølelse i brystet, smerter mot kjeve, halsregion og i overarmen (særlig venstre arm), og akutt tungpust, bør man kontakte lege og eventuelt 113.


Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen. Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg