onsdag 4. oktober 2017

Farge ull naturlig

Gratis frakt ved kjøp over kr 800. Se vårt utvalg her. Da gjorde den mørke dressen sitt inntog, og fargede klær ble overtatt av kvinnene. Foto: Jan Wesenberg. For barnehager og skoler?

Det er et magisk øyeblikk når garn eller ull løftes opp fra fargesuppa og har fått en fin og kanskje overraskende. Her gir vi en generell oppskrift på farging av garn, men dette er en ypperlig anledning til å praktisere foskerspireaktiviteter. La elevene stille spørsmål og komme med hypoteser om hva slags planter de kan bruke og hvilken farge det gir.


Resultatet av utprøvingen bør systematiseres og presenteres, for eksempel i en rapport eller et skjema. Nokre generelle tips: Gryte: Det står at ein ikkje skal bruke same gryta til mat etter at ein har farga i ho. Eg har skrubba mi godt med stålull og kokt ut gryta etterpå og deretter brukt ho til mat.


Størrelser som er på lager av Disse Hals i naturlig farge Heavy ull er 1- 4-6.

Fyll den med ønsket mengde vann og farge. Wilton sine farger er kraftige så prøv deg litt frem, og ikke klø deg på nesen med farge på fingrene, den forsvinner ikke med det første. Både Wilton og Cacas konditorfarge kan du kjøpe på Jernia, Meny, Kitch’n og lignende butikker).


Vannet skal være kokvarmt, men ikke koke. Farge ull med gurkemeie. Var spent på om det virka på ull. Eva Lutnæs, professor ved OsloMet – storbyuniversitetet og lektor ved Ener ungdomsskole er ekspert på området. Så konklusjonen må være at det funker å farge egg med naturlige farger – det tar bare litt tid!


Fremgangsmåte for farging av egg med naturlige farger. Først og fremst – husk at dette tar litt tid om du ønsker kraftige farger. Plantefibre som bomull og lin tar ikke farge på langt nær så godt. Plantefarging egner seg best til ull , men silke kan også farges. Man kan farge ulike materialer, men jeg har holdt meg til ull.


Søk etter farge ull på Kelkoo. Sammenlign tilbud på farge ull fra våre nettbutikker og les brukervurderinger som hjelper deg å velge.

Den er lun og fremstår ikke blålig, som enkelte mørke grønntoner kan. Men i stedet for å bruke penger på kjemiske fargestoffer å farge klærne, prøve grønn måte. Det er mange forskjellige planter, bær, blader og bark som vil fargestoff klærne. En lys dempet brun tone. Matchende fargekombinasjon.


Blandet farge og vann i et litermål. Konditorfargen er som en gele, for å unngå fargeklumper i gryta blandet jeg den med litt vann først. Løftet klærne ut av gryta med eddikvann, og tilsatte fargen fra desilitermålet. Natural Lanolin Wool er et 4-tråds naturlig ullgarn som ivaretar ullas opprinnelige egenskaper. Det betyr maksimal elastisitet og god varme-og isolasjonsevne selv når plagget er fuktig og vått.


Etter farging tilsettes lanolin som er naturlig ullfett som øker ullas selvrensende og vannavstøtende egenskaper. Koselig med batikk, minner meg om 70-talet då vi farga ein del batikk. Huskar vi heldt til på kjøkkenet heime, hadde gummistrikk på stoffet farga i ein vaskebalje:) Fine stoff og fine ting du har laga. Har faktisk liggande ein bit lignande det lilla.


Spennande med naturfarging. Ta aldri mer enn alun av garnets vekt. Med alunet vel oppi kjelen, rører du godt til alt er oppløst.


Ta da lunket vann fra springen og fyll opp kjelen, ca 3-liter, og sørg for at det er nok vann til å dekke alt garn i gryta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg