fredag 6. oktober 2017

Kriterier for uføretrygd

Man må ha vært medlem av folketrygden i minst år før uføretidspunktet for å ha krav på uføretrygd. Les mer om uføretrygd og opptjening av alderspensjon. Kombinere arbeid og uføretrygd. Du kan jobbe så mye du har mulighet til.


Det lønner seg å jobbe fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene. Reglene om uføretrygd står i kapittel i folketrygdloven. Det fremgår av loven at formålet med uførepensjon er å sikre inntekt for personer som har fått sin inntektsevne eller arbeidsevne varig nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte. Man kan overhodet ikke velge å få uføretrygd. Det er strenge medisinske kriterier for å få innvilget uføretrygd i Norge.


Ut ifra klagene vi får, er det mange mennesker som synes at vi forvalter dette regelverket altfor strengt. Selv om det i utgangspunktet er et vilkår for rett til uføretrygd at man fortsatt er med­lem i folketrygden, er det gjort enkelte unntak. En uføretrygdet som ikke er medlem i folketrygden, kan få innvilget uføretrygd dersom hun eller han har minst års trygdetid (botid). Vi forholder oss imidlertid er til det gjeldende regelverket som gjelder nå. Beregning av uføretrygd er veldig lik beregning av alderspensjon.


Jeg var i utgangspunktet arbeidsom og i gang med etterudanning, da jeg ble utsatt for en bilulykke som gjorde at jeg måtte slutte i jobben min som It-konsulent. Jeg ble etter lengre sykmelding satt over på omskolering, men kronisk hodepine og muskelsmerter gjorde at jeg måtte avslutte en handling. Uføretrygd hvis inntektsevnen er halvert. Det er Nav som bestemmer hvem som har krav på uføretrygd , og alle som søker skal vurderes individuelt. Hovedregelen er at dersom inntektsevnen din er mer enn halvert på grunn av sykdom, skade eller lyte, har du krav på uføretrygd.


Du har rett til uføretrygd dersom inntektsevnen din er nedsatt på grunn av skade, sykdom eller lyte. Hvor høy uføregrad du har rett til, avhenger av arbeidsevnen din. Utbetaling av uføretrygd varer frem til år. Da går den over til alderspensjon. NAV vurderer dine individuelle muligheter og begrensninger opp mot kravene i arbeidslivet.


Når vi skal vurdere om du har rett til arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd , ser vi spesielt på helsen og funksjonsevnen din, og hvilke muligheter du har for å. Jeg fikk uføretrygd etter bare 2mn den ble kort tid etter omgjort til ung ufør, heldigvis! Er 35år, endelig fått en trygg og stabil inntekt. I offentlig tjenestepensjon er uførepensjon inkludert.


I innskuddspensjon må arbeidsgiver ha inngått avtale om uførepensjon for sine ansatte. Selv om du jobber i en bedrift med tariffavtale med AFP-bilag må visse krav til arbeidsforholdet være oppfylt for at du kan få AFP. Generelt har en ikke krav på gratis tannlege hvis du har uføretrygd fra NAV. Det er HelseNorge (tidligere HELFO) som har med dekning av tannlegeutgifter å gjøre. Så hvis du har noe tjenester fra din kommune, kan nok dette også kanskje gjelde gratis tannlege.


Startlån og tilskudd er for personer som ikke får lån i vanlig bank til kjøp av bolig, og som ikke har mulighet til å spare. Søknad om startlån skal sendes kommunen eller bydelen du bor i. For å tilfredsstille kravene til paranoid schizofreni må de generelle kriterier for schizofreni være oppfylt, men kriteriene for kataton og hebefren schizofreni må ikke være fremtredende, slik at man står igjen med kriteriene for schizofreni som dreier seg om paranoide forestillinger. Personer som er født uføre eller får sin arbeidsevne redusert med minst før fylte år, kan ha krav på å får beregnet uføretrygden etter særregler.


Særreglene gir unge uføre rett til en noe høyere uføretrygd enn de ordinære reglene for beregning av uføretrygd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg