tirsdag 28. februar 2017

Utbeinet lammelår

Populære oppskrifter med lammelår. Norsk lam er en eksklusiv råvare. Vi viser deg hvordan her. Det er lettere enn du tror.


Et måltid med lammestek er obligatorisk både i påsken og på høsten.

De fleste har ikke nok kunnskap til å lage en beinfri stek, og velger derfor lammestek med bein. En utbeinet lammestek er faktisk relativt raskt og enkelt å lage. Fordelen med beinfritt lår, er at du får en jevnere kjernetemperatur på hele stykket.


Og husk at steketiden avhenger av størrelsen på låret. Frister det med lam til middag? Saftig og mørt langtidsstekt lammelår. Finn fram lammelåret, krydder og litt smør.

Tin lammelåret sakte i kjøleskap noen dager i forveien. Meze er skapt for å deles! Her med utbeinet lammelår , som er krydret, og grillet eller stekt til lammesteken er mør og saftig. Kjøttet serveres med noen deilige småretter - kardemommeris, baba ganoush, krydret gulrotsalat og tomat- og granateplesalat.


Lag noen eller mange småretter - alt etter tid og lyst. Start øverst ved det halvmåneformede leddet, skjær langs og inntil beinet. Trekk isbeinet mot deg, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Hold kniven inntil det store beinet inntil det er skåret løst. Her finner du all informasjon som trengs for å steke det perfekte lammelår eller lammestek.


Steketi steketemperatur, langtidssteking og kjernetemperatur er avgjørende for det beste resultatet. Vi gir deg også fristende lammeoppskrifter med perfekt tilbehør og saus som passer til. For å langtidssteke et lammelår må du bruke lav temperatur. Jo lenger ned du senker temperaturen, jo lenger tid trenger låret. Klassisk lammestek er typisk servering i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også.


Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, så får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

Sjekk steketermometeret etter noen timer. Ved grader er kjøttet medium pluss stekt, perfekt stekegrad for lammelår. Kjøttet kan fint stå i 5-timer, temperaturen vil aldri overstige grader som ovnen står på. Utbenet lammelår med byggrynsalat og myntepesto.


Den er litt tidkrevende, men ikke vanskelig. Vi har skapt et mateventyr fordi vi er mange som står sammen. Vi skaper verdier ut av ressursene vi har: god mat med smak av fjell, vidde, skog og sjø.


Dette trenger du for å lage urtefylt, utbeinet lammelår til ca. Frosne lammelår får du kjøpt året rundt i dagligvarebutikken. Helgrillet utbeinet lammelår med gresk salat. Lammelåret 5–fedd hvitløk greiner rosmarin 5–greiner timian 8–blader salvie godt med nykvernet pepper ½ dl olivenolje ss hvitvinseddik kg utbeinet lammelår ts salt.


Derfor lager vi stadig langtidsstekt lammelår til middag. Jeg synes ofte det er bedre – og mer populært for de små – å servere lam med et annet tilbehør enn den tradisjonelle sjysausen og de ovnsbakte potetene. Fyll lammelåret med 2-skiver appelsin, hakket hvitløk, rosmarin og oregano. Surr kjøttet sammen, og la det ligge natten over (eller et par dager) i kjøleskapet.


Varmrøkt lammelår er lettsaltet og lettrøkt på bøkeflis. Låret er utbeinet og det er kun øvre del av skanken som er på. Nydelig både til pålegg, koldtbor kald lunsjrett med salat, rømmedressing og flatbrød og til middag med gode poteter, sesongens grønnsaker og lammesaus. Det ble handlet kjøtt til søndagens fårikålmiddag, og et lammelår for kveldens grilling. I tillegg ble det handlet noen kilo lammekjøtt hvor planen ikke er helt på plass.


Slik lager du langtidsstekt lammelår. Brun kjøttet i olje i en stor jerngryte med lokk. Alternativt i en langpanne i stekeovnen ved 2grader i 8-minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg