mandag 6. februar 2017

Rødt hår gener

Det som gir naturlig rødt hår er karakterisert av høye nivåer av det rødlige fargepigmentet feomelanin og relativt lave nivåer av det mørke pigmentet eumelanin. Men Irland har den største konsentrasjonen av rødhårede – ti prosent av den irske befolkningen har rødt hår , mot to til seks prosent av befolkningen i USA. Har feks mor bare røde gener og far har ett rødt gen uten å ha rødt hår , er sjangsene for rødt hår tror jeg.


Om en av foreldrene har gener for rødt hår (men ikke har rødt hår ) og den andre ikke har det er det ingen sjangse for rødt hår. Jeg har diskutert masse med en venninne om hvor vidt genet for rødt hår er dominant eller ikke.

Mens min venninne påstår at genet ikke er dominant i det heletatt. Noen der ute som har greie på dette? Genvariantene som gir den flammende fargen er recessive.


De som husker Mendel og biologien på skolen, erindrer kanskje at dette betyr at du må ha to slike varianter – alleler – for at egenskapen skal slå ut. Rødt hår er den sjeldneste hårfargen. Du må altså få allelet for rødt hår fra både mor og far.


Så vidt jeg husker er rent rødt hår recessivt, hvilket betyr at den som er ekte rødhåret må ha med seg røde gener fra begge sider.

Ingen av foreldrene trenger nødvendigvis å være rødhåret, men likevel bære gener for rødt hår. Hvis det er noen genetikere her må de gjerne korrigere meg. Genet bærer nemlig ansvaret for de røde lokkene, som har vært medvirkende til (om enn ikke eneansvarlige for) at skuespillerne farer gjennom scener og lerret.


Men MC1R påvirker muligens også annet enn bare hårpraktens kulør, fastslår en rekke undersøkelser som har sett på rødhåredes særpreg. Så barnet kan få rødt hår om du også har et recessivt gen for rødt og barnet arver dette fra deg. Eller det kan få en annen farge, om du ikke har et recessivt gen for rødt hår , og det arver dette fra deg. Uansett vil barnet få ett gen for rødt hår fra faren, men resultatet vil kun bli rødt hår om du også har et rødt - hår -gen. Hovedgrunnlaget av gener har vi fra våre formødre og forfedre: huleboerne.


Noen gener har endret seg på grunn av mutasjoner og noen på grunn av ytre forhold (epigenetikk), men hovedgrunnlaget for de genene som vi har , er genene fra de huleboere som klarte seg gjennom alle farene i sin tid. Ola har brunt hår og Kari er blond. Det vil si at Ola arvet et gen som koder for rødt hår fra faren sin og et som koder brunt hår fra moren sin. Genet for brunt hår er dominant og dermed har Ola brunt hår selv om han bærer en kopi som koder rødt hår også. Rødt -toppen Hannah (28) reduserte egen lønn med 100.


Mens politikerkollegene fikk økt lønna si fra 763. Rødt -sjefen i Fredriksta Hannah Berg, valgt å redusere sitt eget honorar betraktelig.

Fordi folk med rødt hår har lysere hud og ikke klarer å ta opp nok d-vitamin i kroppen så har utviklingen gjort det slik at folk med rødt hår produserer sin egne vitaminer. Takk, jeg har det fint her i skyggen, jeg. Folk med rødt hår er X-Men.


Det er nemlig en genetisk mutasjon å ha rødt hår. Skottland har prosent med. Geno har gjort stor suksess med å eksportere gener fra Norsk Rødt Fe internasjonalt. I land som USA, Kina og Storbritannia kjøper bønder sæd fra Norsk Rødt Fe for å inseminere andre raser, særlig Holstein.


Flere norske bønder har derfor lurt på om de bør gjøre det samme, og produsere en hybridku av Holstein og Norsk Rødt Fe. Blødninger i øynene forekommer hyppigere hos personer som har lett for å blø. Ofte kan ikke årsaken til blødningen påvises.


Fremmedlegeme i øyet. Hornhinnebetennelse. Fører til uklart syn og smerter på ett eller begge øyne. Overflatisk hornhinneskade. Far - har mellombrunt hår , brun-grønne øyne.


Mor - har mørkbrunt hår , blå øyne med brune spetter. Grønne øyne og brune øyne. Mors foreldre: Svart hår og kastanjehår. Min mann mener at vi kan få en rødtopp med brune øyne, siden dette ligger i slekta. Jeg har fregner, mellomblondt til rødt hår og håper at ungen min får samme, håret mitt er jeg så utrolig fornøyd med.


MASSE fargespill i håret ! Røde øyne dominerer over hvite øyne. Langer vinger dominerer over korte, såkalt rudimentære vinger (de ser ut som et tidlig stadie av vingene hvor veksten har stoppet opp). Noen fluer kan ha en mutasjon som gjør at vingene krøller seg opp på enden og denne genutgaven er dominant over den som gir normale vinger uten krøll.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg