tirsdag 28. februar 2017

Sover hele tiden sykdom

Mange kan kjenne på følelsen av å være trøtt – hele tiden. Også selv om man har sovet nok. Dette er nesten like mye som en menneskebaby – som sover timer i døgnet (men, av mysteriøse grunner, aldri når du selv har mest lyst til å sove …). Nå, rundt juletider, har jeg mest lyst til å gjøre det hele tiden.


Hallusinasjoner og paranoia vil ta overhån og tilstanden vil etter hvert utvikle seg til en form for demens. Pasienten vil til slutt gli inn i en komaaktig tåke og dø.

Hele prosessen kan ta mellom alt fra sju måneder til tre år. Ved ettårs alder reduseres søvnen om dagen til en gang og i 2-års alder slutter de fleste helt å sove på dagen. Det er ikke uvanlig at det kommer mødre med tenåringer til kontoret mitt. Personer som sover over ni timer er over dobbelt.


Ofte skyldes det at foreldrene opplever ungdommen som urimelig sur eller sliten, at han sover for mye eller er sulten hele tiden , sier fastlege i Halden og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. I blant kan mors bekymring være relevant. Når fysisk sykdom er årsaken.


Hvis du føler deg trett og sliten uten at du forstår grunnen, stiller saken seg litt annerledes, mener legen.

Hvis du har sovet godt og ikke har vært spesiell aktiv, kan det være uttrykk for sykdom. Og det kan rett og slett være alle mulige former for sykdom. Fysiske og psykiske, sier Brelin. Det kan det være mange grunner til at du har lyst til å sove hele tiden. Over tid blir du stadig mer sliten av å holde kroppen i beredskap.


For å kunne behandle en sykdom ,. Undersøkelser har vist at en måned med søvntrening fører til at barn våkner sjeldnere i løpet av natten, bruker mindre tid på å roe seg om kvelden og er mer tilbøyelig til å sovne igjen etter å ha våknet om natten. Søvntrening innebærer at man ikke umiddelbart går inn til barnet, selv om det gråter. Pusten går automatisk fordi hjernen hele tiden sender ut signaler til pustemusklene i brystet. Det er sjelden det er noe feil på disse signalene.


Dette er fordi søvnen påvirker visse deler av hjernen, for eksempel serotoninlageret. Sover man for mye på dagen, kan det være vanskeligere å få en god natts søvn, som igjen gjør at man føler seg uopplagt om morgenen. Depresjon: omtrent prosent av alle som er deprimert tilbringer for mye tid i sengen. Barn justerer seg hele tiden.


Et barn som har sovet dårlig en natt, sover ofte mer og er mer grinete i noen dager mens det henter seg inn igjen. Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Samtidig får vi hele tiden innprentet at det er usunt å røyke og å drikke mye alkohol.

Søvnens betydning er det til gjengjeld ikke noen som nevner med et or selv om flere undersøkelser viser at den rent faktisk spiller en minst like stor rolle. Det mest typiske er at det rykker i en del av øvre øyelokk. Egentlig er det noen muskelfibre under huden som trekker seg sammen. Oftest varer rykningene noen minutter, men noen ganger fortsetter dette i timer eller dager, og hele tiden på samme sted.


Leamus er ikke smertefullt, men oppleves oftest sjenerende for den som plages.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg