fredag 3. februar 2017

Akutt diare

Finn akutt diare hvis du ser nå. Ved akutt diaré eller omgangssyke trenger du vanligvis ikke å gå til lege, men det finnes likevel noen unntak. Spesielt hvis det gjelder kronisk syke voksne eller små barn, råder Valeur. Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om.


Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid. Mens akutt er midlertidig og vanligvis forårsaket av infeksjon (denne tilstanden kalles iblant reise diaré), mens akutt vanligvis manifesterer seg enten under stressende perioder eller etter signifikant alkoholforbruk.

På lignende måte er det også kjent med noen medisiner for å forårsake akutt diaré som en bivirkning. Vær tilbakeholdende med føde som inneholder melk de første dagene etter en akutt diaré. Når skal man søke lege?


Hvis man har diaré i mer enn 1-uker. Jeg har nå hatt spysyken i et par dager, med akutt diare. Det begynte med at jeg kastet opp på mandag, fikk diare på tirsdag og så ble bra igjen. Natt til fredag kastet jeg opp igjen, og på fredag fikk jeg diare.


Diareen har jeg hatt siden, med unntak av i går hvor jeg ikke var på do i det hele t. Små barn med akutt diaré, en tilstand som vanligvis skyldes akutt virusinfeksjon i tarmen ( akutt gastroenteritt), kan midlertidig stanse å produsere laktase, tarmenzymet som bryter ned melkesukkeret, laktose.

Det betyr at barna ikke fordøyer laktose, hovedsukkeret i melk, og det kan forverre eller forlenge diarésykdommen. Diaré går som oftest over av seg selv etter noen dager. Legemidler kan begrense diaréen.


Håndvask og god hygiene er viktig ved diaré. Generell veileder i pediatri og Akuttveileder i pediatri er laget på frivillig basis av en rekke medlemmer i Norsk barnelegeforening, NBF. Viral gastroenteritt er vanligste årsak ved akutt diare.


Ved makroskopisk blodig avføring må enterohemorragisk E. Shigella, Salmonella og Campylobacter vurderes som årsak. Kronisk diaré er diaré som vedvarer mer enn én til to måneder. Selv om enkelte tarminfeksjoner også kan fremtre som kronisk diaré, er det som regel helt andre årsaker enn ved akutt diaré. Irritabel tarm-syndromer en hyppig tilstand med ubehag fra tarmen i form av smerter, luftplager og vekselvis slimtilblandet diaré og treg mage.


I de fleste tilfeller er diaré definert som en brå endring i avføringsmønsteret til hvert individ. I denne artikkelen ser vi på to typer: Kronisk og akutt diaré, som er ganske forskjellige når det kommer til årsaker og behandling. Andre sykdommer med lignende symptomer er for eksempel gallegangssykdommer (vanlig hos middelaldrende kvinner), som ofte gir kolikksmerter.


Tarmkreft ( diare og forstoppelse) forekommer oftest hos eldre mennesker mens inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons sykdom og ulcerøs kolitt er mer vanlig hos yngre kvinner og middelaldrende menn. Akutt magesyke skyldes vanligvis en virusinfeksjon i tarmen. Selv om barnet har fått Rotavirusvaksine beskytter ikke dette mot andre typer virus. Antibiotika virker ikke mot virus, og andre legemidler mot diaré må ikke brukes til barn med magesyke uten å snakke med lege først.


Det viktigste unntaket er små barn med diare i mer enn 2-dager.

De vil ofte ha problemer med å få i seg nok drikke, og har mindre væskereserver å gå på, slik at det i enkelte tilfeller kan bli aktuelt med sykehusinnleggelse og ekstra væsketilførsel. Diare skyldes for det meste en mageinfeksjon på grunn av et virus eller en bakterie. Det er ikke så mye en kan gjøre utover å la det gå sin gang.


Hvorfor får man diare ? Det er smittsomt, men varer ikke så lenge - Derfor uttrykket omgangssyke Et fremmed virus som slår seg ned i tarmen vil først gi symptomer etter 1-2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg