mandag 6. august 2018

Polynevropati uføretrygd

Kronisk polynevropati har en prevalens på om lag , det er altså en vanlig sykdom (). Der er mange forskjellige kliniske typer, og den vanligste, som i denne artikkelen kalles dominerende sensorisk polynevropati , er kjennetegnet av langsomt progredierende distale, symmetriske, sensoriske symptomer. Polynevropati er en type nerveskader som indikerer når flere nerver er skadet. Denne tilstanden kan føre til at noen store symptomer og uførhet. Noen lider kan slå til sosial trygghet funksjonshemming assistanse for å få hjelp.


Det er ikke alltid lett å bestemme den nøyaktige årsaken til nevropatiske symptomer. Nociseptive smerter er ofte verkende, skarpe eller bankende, mens nevropatiske smerter kan ha en brennende, kriblende karakter, ofte ledsaget av overømfintlighet for berøring, kulde og varme. Perifer nevropatisk smerte ses ved tilstander som postherpetisk nevralgi, diabetesnevropati, ikke-diabetisk polynevropati , kreft og etter cellegift. Ved polynevropati blir flere nerver skadet, gjerne symmetrisk.


Da blir for eksempel følelsen i begge føttene borte omtrent samtidig. Mononevropati betyr nevropati der bare én nerve er skadet, for eksempel på grunn av en skade eller kirurgi. Ved tynnfibernevropati er særlig tynne nerver med og uten myelin rammet. Symptomer på polynevropati (perifer nevropati): De første symptomene på polynevropati er oftest nedsatt følelse i huden. I tillegg opplever enkelte smertefulle prikkinger, gjerne i hender og føtter.


Sammendrag av artikkelen Primary Sjögren’s syndrome – Fatigue is an ever present, fluctuating and uncontrollable lack of energy. Skrevet av Anne Marit Mengshoel, professor, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo. De er ulike sykdommer med meget forskjellige årsaker, og har bare det felles at det oppstår funksjonsforstyrrelser fordi nervefibrene eller deres isolerende margskjeder kan ødelegges av sykdomsprosesser. Nevropatier har tidligere blitt omtalt som nervebetennelser.


GInflammatorisk polynevropati G61. Muskeldystrofi Duchenne Limb Girdle, Facioskapulohumeral (FSHMD), Emery-Dreifuss Becker godartet G71. Myastenia gravis GPrimære muskelsykdommer G71. Jeg er ny her, og dette er min første post.


Jeg heter Knut, er og har nylig fått diagnosen ME hos Dr. Kavli anbefalte å søke om midl. Bård Antonsen har sendt oss en mail der han skriver: Jeg har en mor som har fått en diagnose som heter polynevropati. Har aldri hørt om dette før og lurte på om du kunne forklare litt om. Denne listen over symptomer er ikke fullstendig, men gir et grunnleggende bilde av noen av de utfordringene vi med Sjøgrens kan ha.


Trykk gjerne på bildet jeg har lånt fra den amerikanske Sjøgrens- foreningen, så kan du også lese en kort oppsummering på engelsk. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Dårlig blodsukkerkontroll over år kan føre til komplikasjoner i form av nerveskade.


Dette kan oppleves som nedsatt følelse i føttene, ereksjonssvikt, urinlekkasje, diaré, hurtig puls og smerter i armer og ben. Tynnfibernevropati kan gi typiske nevropatisk smerte som brennende, stikkende smerte. Berøring av huden kan også kjennes ubehagelig. Stølhet og tid for å få muskulaturen i gang har neppe noe med dette å gjøre og kan skyldes muskulær årsak. Men noen diagnoser er godkjente i systemet, mens andre plager ikke er godkjente.


Har du vanligvis vært et overskuddsmenneske, for så å oppleve at du klarer mindre og har vondt flere steder i kroppen? Da kan det hende du har fibromyalgi uten å vite det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg