torsdag 9. august 2018

Årsaker til låsning i bekkenet

Låsning i bekkenet grunnet feilbelastning. En vanlig årsak til låsning i bekkenet er overbelastning uten tilstrekkelig kapasitet for å utføre nettopp den aktiviteten. For eksempel langvarige statiske stillinger med løft eller utsatte arbeidsstillinger.


Mange forbinder bekkenlåsning med bekkenplager relatert til graviditet (tidligere kalt bekkenløsning). Men både menn og kvinner i alle aldre kan få bekkenlåsning.

Gravide kan få låsninger i bekkenet som følge av økt belastning på bekkenring og korsrygg. Vi anbefaler Chinook Nordic Strider Anti-Shock Hiking Pole, da den har støtdemping, samt forskjellige tupper som gjør at du kan tilpasse til normalt underlag, ulendt terreng eller isete terreng. En såkalt skumrulle eller foamroller kan også gi god symptomatisk lindring ved muskuloskeletale årsaker til vondt i bekkenet. Leddene kan “låse seg” og gi opphav til ekstrem bekkensmerte.


Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet (iliosakralleddet). Bekkenlåsning, eller nedsatt funksjon i bekkenet , er en vanlig årsak til bekkensmerter under svangerskap. Symptomene på bekkenlåsning kan i mange tilfeller være ganske lik smertefull bekkenløsning, men årsaken til smertene og anbefalt behandling er ulik.

Beina drar rett frem og bakover, uten bekkenrotasjon. Dette vil hindre stimulus av strukturene som ble nevnt ovenfor, ettersom de ikke blir utfordret i bevegelsen. En låsning i bekkenet blir også kalt bekkenlåsning. Ofte ser vi pasienter som tror de har problemer med hoftene, når faktum er at ledd i bekkenet skaper problemene. Skjevt eller stivt bekken kan føre til nedsatt bevegelighet i hofteleddene og visa versa.


Derfor må begge områder vurderes nøye for å finne om den egentlige årsaken til plagene er bekkensmerter eller hoftesmerter. Jeg fikk da anbefalt å prøve Osteopat av min fastlege, han mente at jeg hadde låsning i bekkenet , vridning og dårlig rotasjon i hofta. Jeg gikk hos han to ganger, men merket egentlig ikke noe forskjell, og etter råd fra andre bestilt jeg time hos kiropraktor, noe også Osteopaten sa jeg kunne prøve. Legg deg på gulvet som vist på bilde over, pass på at motsatt skulder og arm blir liggende på gulvet når du drar beinet til andre siden.


På grunn av sin nære anatomiske relasjon til. Hold strekken i sekunder. Her er det normalt å kjenne litt ubehag i bekkenområdet om du har fått en låsning , men etterhvert vil smertene bli mindre og du vil komme lenger ned med beinet til gulvet. Alle og enhver kan rammes av feilfunksjon og smerter i bekkenmuskulaturen.


Dog har du høyere risiko for å utvikle slike smerter i eller etter et svangerskap. Dette skyldes primært naturlige belastninger grunnet forandringer i stillingen til bekkenet – og negativ påvirkning av ganglaget ditt.

En ikke uvanlig årsak til slik skjevhet i rygg er scoliose, en primær feilstilling i aksene i ryggen, slik at man utvikler mer eller mindre S-fasong i ryggsøylen sett forfra. Dette kan gi sekundære feilstillinger i bekkenet , i tillegg til prominerende skulderblad hvis det oppstår rotasjon i ryggen. Den bidrar også til utoverrotasjon av låret i hofteleddet. Muskelen har sitt utspring fra nedre del av korsryggen (lumbalkolumna) og bekkenet , og den forløper på innsiden av bekkenet over nedre kant av bekkenet og hofteleddet. Iliopsoasmuskelen fester seg på øvre del av lårbeinet, ved et feste kalt trochanter minor.


Hva er en fraktur av bekkenet ? Bekkenbrudd – svikt i ett eller flere ben, utgjør strukturen i bekkenet. Dette er en meget alvorlig skade, krever øyeblikkelig legehjelp. Symptomene for falsk isjias er like som symptomene for isjias med utstråling til sete, bakside av lår og legg. Nummenhet og prikking i beinet er også vanlig.


Smertene kan føre til at man halter eller har problemer med å gå. Vi har over års erfaring med korsryggsmerter på kiropraktorvakten. Videoen under viser årsaken til en kink eller låsning i ryggen.


Dersom du ikke kjenner deg igjen i videoen, les videre for å se andre årsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg