fredag 17. august 2018

Biopsi livmorhals etterpå

Vevsprøver som celleprøve og biopsi tatt av livmorhalsen, avdekker noen ganger celleforandringer som kan bli ondartede om de får lov til å utvikle seg over lang tid (år). I slike tilfeller kan gynekologen anbefale at en liten bit av livmorhalsen fjernes ved en operasjon som kalles konisering. Var ikke vondt, fikk lokalbedøvelse, og litt kraftige blødninger rett etterpå.


Jeg begynner visst å blø lett, og legen forklarer prøvene med at de blir ødelagt og at det gir feil bilde. De som utførte biopsi lurte på om jeg var bløder, for det var visst ikke normalt å blø så mye under inngrepet. Biopsi - livmorhals Kosthol kropp,. Det var en ung kvinnelig lege som gjennomførte den, og en ung mannlig legestudent som undersøkte etterpå med mikroskop.


Det som blir rekna som lette celleforandringar skal observerast jamnleg med nye celleprøvar, og forsvinn ofte av seg sjølv etter ei tid. Om celleforandringane utviklar seg til å bli det reknast for uttalte celleforandringer, kan det bli aktuelt å ta ein biopsi (vevsprøve) av livmorhalsen for å vurdere om det er behov for behandling. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Også, det gjør ikke anbefale bruk av smøremidler og vaginal stikkpille, douche - avvisning av disse stoffene bidrar til å fremskynde helbredelsesprosessen av livmorhals vev etter biopsi. En biopsi av livmorhalsen er blødning, som kan vare i flere timer, i sjeldne tilfeller - i flere dager. Fikk med seg alt etter første konisering.


Blitt godt fulgt opp i alle år etterpå , tar fremdeles celleprøver hvert år (mest for min egen trygghet, kan ta annenhvert år nå). Dette er år og tre barn siden nå #128512; Alle barna er født mellom uke og uke 3 mest sannsylig i følge legene pga litt svakere livmorhals etter koniseringen. Det er derfor lurt å ta smertestillende før man skal til undersøkelsen. Etterpå bruker man bind da man kan blø en stund etterpå.


Alt dette får du informasjon om av legen. Det er ikke alvorlige komplikasjoner av biopsi av livmorhalsen og kroppen tåler det helt fint. En kjegleformet bit ytterst på livmortappen fjernes med en liten elektrisk varmeslynge eller laser.


En sjelden gang settes det noen sting etterpå for å hindre blødning, men disse sys med tråd som blir borte av seg selv. En celleprøve er med på å avkrefte eller bekrefte om det er kreft i en kul eller en celleforandring. Celleprøven kan tas fra forskjellige steder på kroppen. Tok biopsi etter funn av alvorlige celleforandringer for et par år siden.


Selve biopsien gjorde ikke vondt, var bare ubehagelig. Hun blødde litt, eller undersøkelsen, men hadde ingen smerter etterpå og heller ikke ved neste mens. Jeg vet ikke om det er slik for alle, men jeg har fått inntrykk av at man gruer seg så veldig og at man forventer det værste, men så kommer aldri den smerten. Så man blir sittende igjen litt forfjamset etterpå.


Lykke til i hvert fall! Vevsbiten som fjernes, blir sendt til undersøkelse, og gynekologen mottar svar etter cirka to uker. En prostata biopsi innebærer å sette inn en nål inn i prostata å skaffe vevsprøver. Ved mistanke om livmorhalskreft utredes dette ved en gynekologisk undersøkelse i lett narkose.


Legen vurderer svulstens størrelse og utbredelse, og det tas en vevsprøve ( biopsi ) fra livmorhalsen. I noen tilfeller gjøres det i tillegg en undersøkelse av urinblæren (cystoscopi) eller endetarmen (rektokopi). Cellegift (kjemoterapi, cytostatika) gis noen ganger når svulsten er stor, men hvor man tror den kan reduseres med cellegift for så å fjernes ved operasjon etterpå. Etter cellegiftkurer utføres Wertheims operasjon.


Det kan bli aktuelt med strålebehandling etterpå avhengig av operasjonsresultatet. Ved alvorlige celleforandringer gjøres konisasjon. I sjeldne tilfeller kan biopsi områder bli infisert og krever behandling. Hvis en kvinne opplever svært kraftig blødning eller blødning som varer i flere uker, bør hun ta kontakt med sin lege.


Vev fra kvinnens livmorhals er fjernet i en kolposkopi biopsi. En kvinne med en unormal celleprøve kan være nødvendig å få en kolposkopi biopsi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg