onsdag 29. august 2018

Kokefaste poteter

Passer got til koking og sprekker ikke så lett fordi de er fastere i konsistensen enn melne poteter. Mandelpoteter trenger kun 5-min. Jeg er veldig glad i poteter og tilbereder dem på utrolig mange forskjellige måter. Dette er e veldig klassisk metode for tilberede poteter som har vært brukt i restaurantverden i mange år.


Ikke bare ser disse potetene veldig bra ut, men smaken er helt fortreffelig. Slik koker du kokefaste poteter : Folva og Beate.

Hell av vann og damp potetene raskt tørre i gryta. Vi nordmenn er kjent for å spise mye potet, og det er kanskje ikke så rart når det dyrkes så mye god norsk potet her til lands. I MENY kan du kjøpe mange ulike sorter potet, små og store, kokefaste og melne poteter.


Til koking, steking, mosing eller baking. Ovnsstekte poteter passer til alle typer stekt kjøtt. Serveres gjerne med litt aïoli til å dyppe potetene i. De kokefaste potetene egner seg godt til koking og til retter der du ønsker deg hele potetterninger, som for eksempel grønnsakssuppe eller lapskaus.


Vi skiller som regel mellom to typer poteter : kokefaste og melne.

Eksempler på kokefaste poteter er beate, folva og asterix. De melne potetene koker lett i stykker, så de må kokes forsiktig. Ved steking i skiver, terninger eller i potetsalat er det lurt å bruke kokefaste poteter. Da får du et pent og velsmakende resultat.


Du kan lage én stor rösti-kake, eller flere små sprø. Kokefaste sorter er f. De er fastere i konsistensen enn melne poteter ved tilberedning, og sprekker ikke så lett ved koking. De mest typiske kokefaste pote-tene er: Asterix. Nedgangen har ført til at Norge - totalt sett - forbruker mindre av poteter enn noe annet europeisk land. Skal du ha skikkelig sprøstekte poteter som er myke som potetmos på innsiden har du kommet til riktig sted.


Eller riktig blog for å være presis. For å lage skikkelig sprøstekte poteter trenger du tid og, hold deg fast, natron. Dette er en enkel oppskrift, men metoden er viktig å følge for det beste resultatet. Del opp potetene i passe munnfull store biter og legg i kjele med vann. Kok opp og la småkoke i minutter.


De skal fortsatt være harde inni, men overflaten skal ha blitt litt porøs. Bruk kokefaste poteter. Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver.

Smør en ildfast form. Legg i potetskiver og hell over fløte. Stek formen med fløtegratinerte poteter i ovnen på 200° C i ca. Legg ost på toppen og stek videre i ca.


Allround består av røde, kokefaste poteter – i hovedsak sortene Asterix og Beate. Potetene har en mild smak, en fast konsistens, er enkle å skrelle og egne seg til koking både med og uten skall. Som navnet på posen tilsier kan disse potetene brukes til nesten alt. Noen poteter er melne og skal nesten ikke kokes i det hele tatt, bare trekkes. Mens de kokefaste skal derimot kokes.


Andre poteter egner seg ypperlig til baking, mens andre passer bedre som potetstappe eller gratinering. Poteter hører til i et sunt og godt kosthold. Noen sorter er supre til potetmos, mens andre egner seg til pytt i panne eller potetsalat.


Her er noen herlige oppskrifter som gjør at poteter som tilbehør alltid blir en vinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg