mandag 6. august 2018

Antibiotika jobb

Finn din drømmejobb i dag. Selv om én type antibiotika ikke fungerer, betyr det ikke at man er resistent mot all antibiotika. I mange land brukes det i dag altfor mye antibiotika. Det kan være mange årsaker til dette. Et problem kan være at leger ukritisk skriver ut antibiotika til pasienten, og at de ikke vet nok om hva et overforbruk kan føre til.


Antibiotika skilles i tillegg ut gjennom avføring og urin.

Det vil si at naturlig avfall kan bære med seg rester av antibiotika , som i naturen kan bidra til resistensutvikling. Reduksjon av antibiotikabruk i helsevesenet og industrien er gode tiltak, men det finnes også steder i verden hvor antibiotika fås reseptfritt eller deles ut. Bli hjemme fra jobben og gå til en lege for å sjekke om du trenger antibiotika eller annen behandling. Neste dag er du sannsynligvis i form til å gå på jobb siden bihulebetennelse vanligvis ikke er smittsomt.


Les også: Er du avhengig av nesespray? Legemiddelverket jobber aktivt for dette blant annet når vi godkjenner legemidler, arbeider med terapianbefalinger for antibiotikabruk og overvåker legemidler på markedet. Jeg blander antibiotika (i opptrekksskap selvfølgelig, og hansker), men nå sier enkelte på jobb at andre gravide før meg ikke har blandet under graviditeten.


Fastlegen min er klar over at jeg er sykepleier, men det eneste han har nevnt er at jeg ikke bør jobbe natt, men jeg har jo ikke spurt dire.

En norsk studie er nå i gang med å undersøke om noen ryggsmerter skyldes en bakterie. Jeg hører ofte pasienter si at antibiotika ikke virker på dem, fordi de har tatt så mye i barndommen, sier Brelin. Han må av og til forklare foreldre at det kan være farlig å la være å. Feilbruk og overforbruk av antibiotika kan føre til resistensutvikling, det vil si bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika.


Små barn og eldre er de gruppene som. Unødvendig bruk av antibiotika. Vi skal ikke slutte å bruke antibiotika. Men vi ønsker å bevare disse livsviktige medisinene slik at de også i fremtiden kommer til nytte i behandlingen av infeksjonssykdommer.


I det øyeblikket antibiotika ikke virker, er vi rett tilbake der i var, sier Høiby. Vi mennesker har god grunn til å være engstelige. En god del bakterier er allerede blitt motstandsdyktige mot de fleste typer antibiotika , og stadig flere følger etter.


Mange er ikke klar over dette, og tror at antibiotika virker på alle slags infeksjoner , sier Ringes. Pasienter under langvarig antibiotikabehandling må ofte tilføres intravenøs antibiotika inntil seks ganger i døgnet og krever pasienten innlagt under behandlingsperioden (ofte 4-uker). Denne behandlingsformen er kapasitetskrevende for sykehuset og en potensiell frihetstyv for pasienten. Dette har Sørlandet sykehus funnet en løsning på.


De er resistente mot en gruppe antibiotika som er meget viktige i humanmedisinen, såkalte bredspektrede cefalosporiner. Spredning av resistens i matkjeden – Vår forskning har vist at resistens mot viktige antibiotika som cefalosporiner kan spres mellom ulike typer bakterier i matkjeden, forteller seniorforsker Even Heir i Nofima.

Vi var derfor avhengige av å være til stede og løpe til pasientene før sykepleierne snakket med legen som så ville behandle med antibiotika , sier Bretthauer. Suksess eller fiasko. Bretthauer og forskerteamet hadde en viktig jobb med å forberede sykehusene og få avdelingsoverleger og avdelingssykepleiere med på laget.


Jo flere ganger en person med penicillinallergi får penicillin, jo alvorligere allergireaksjoner kan oppstå. Og du bør alltid si ifra til en lege som skal skrive ut resept på antibiotika til deg, dersom du vet at du ikke tåler penicillin. Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) er bakterier som de fleste av oss kan ha på huden eller i nesen. Enkelte av disse stafylokokkene er resistente mot viktige typer antibiotika som for eksempel oxacillin og meticillin.


Når bakteriene har dette resistensmønsteret, kaller vi dem MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus). I tillegg kan antibiotika gi unødvendige bivirkninger. Dersom diaréen ikke går over etter en uke, ved dårlig allmenntilstand eller feber, kan det tas en prøve av avføringen. Undersøkelse av avføringen er også aktuelt hvis du jobber med syke mennesker eller mat.


Blir det påvist bakterier, kan behandling med antibiotika vurderes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg