torsdag 16. august 2018

Feber som eneste symptom

Feber - er det alvorlig? Dette er kroppens mekanisme for å bekjempe organismer som virus og bakterier. Det er kroppen selv som forårsaker feberen.


Den normale kroppstemperaturen er vanligvis cirka °C. Temperaturen varierer noen tideler av en grad opp og ned i løpet av et døgn. Guttungen på år har 3i feber.

Glassaktige øyne og kald på hendene. Han er for øvrig 1 frisk og rask, og har vært i strålende humør i hele dag. Det eneste er at han har spist lite, men det går litt opp og ne så det hadde jeg ikke tenkt på isolert sett. Noen som vet hva dette kan være?


Virusinfeksjoner kan gi alt fra feber som eneste symptom , til bl. Derfor er det mange sykdommer som kan forårsake tilbakevendende feber hos barn og. Man må derfor også være oppmerksom på andre symptomer som slapphet.


Legevaktslegen legger til at feber som oftest oppstår i forbindelse med influensa, fordi influensa kan medføre kraftig feber og ofte være det eneste symptomet i startfasen. Les også: Dette er influensa.

Hvor lenge feberen varer er, ifølge Voisin, helt avhengig av sykdomsbildet. Derfor kan feber som symptom - og spesielt som eneste symptom - stille legen overfor store diagnostiske utfordringer, både i akuttmedisinen og i utredning av langvarig feber. Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske. En plutselig og kraftig hodepine som er mer intens enn du tidligere har opplevet, kan være et alvorlig tegn på hjerneblødning.


Hodepinen starter gjerne på den ene siden eller i bakhodet. Hodepine kan være det eneste symptomet hos opptil prosent av pasientene, og den kan også gå helt tilbake i løpet av noen minutter til timer. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Pyrogener kan dannes av virale og bakterielle infeksjoner samt av patologiske prosesser i kroppen, som cerebrale blødninger, traumer, autoimmune eller inflammatoriske sykdommer, malignitet og allergi. Sitronmelisse som feber nedsettende middel har vært brukt i hundrevis av år.


Mange begynner å få øynene opp for urter og urtemedisin. Enkelte får septikemi uten feber. De lokale kliniske symptomer og tegn (rødhet, smerte, temperaturstigning, hevelse (byll) og nedsatt organfunksjon) er oftest sterkt avdempet eller mangler helt ved. Når en voksen har feber uten symptomer , er det alltid bekymringsfullt fordi temperaturen, som en av kroppens reaksjoner, ikke oppstår fra bunnen av. Imidlertid er fraværet av symptomer skremmende, siden det er umulig å umiddelbart bestemme årsaken til denne tilstanden.


Antakelig er det ikke noe å bry seg om. Hvis du ikke er (betydelig) bedre over helga kan det være lurt å ta en tur til legen. Legen vet hva som bør sjekkes. Blir du veldig dårlig i løpet av helga må du selvfølgelig komme deg til legevakta, men som regel er jo feber resultat av en infeksjon som kroppen selv ordner opp i.

Det pleier å være konstante symptomer , spesielt om det er snakk om inne i kraniet. Listen over psykiske lidelser som kan gi kvalme er ekstremt lang. Det at du bekymrer deg over hva dette kan være kan være både eneste årsak eller som følge av: kan ha vært noe banalt først og så blir kvalmen vedlikeholdt av en fryktfølelse. Inntil seks – åtte uker med hoste, som eneste vedvarende symptom , etter en virusinfeksjon regnes som normalt, hoster barnet lenger enn dette bør det vurderes av lege. Har det andre symptomer i tillegg som langvarigig feber , tungpust, nedsatt allmenntilstand og lignende bør en ta med barnet til legen.


Dersom barnet har høy feber , undersøkelsene beskrevet nedenfor er normale og de ikke har andre symptomer som hoste, svie ved vannlatning, oppkast, diare eller smerter, er det neppe noe alvorlig med dem. Den sykdommen man som regel frykter mest hos barn er hjernehinnebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg