torsdag 28. juni 2018

Hurtig utvanning av pinnekjøtt

Kan brukes på alle koketopper, også induksjon. Lunkent vann gir raskere utvanning , så hvis du er sent ute kan du bruke varmt vann. For ikke utvannet pinnekjøtt beregnes 400g per person, og 500g for de litt mer sultne. For ferdig utvannet pinnekjøtt beregnes 530g per person og 650g for de sultne. Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.


Tørt pinnekjøtt fra Gilde inneholder gram salt (per 1gram vare).

Ved timers utvanning er saltmengden etter damping gram, og ved timer gram. Myk svor, råsalt pinnekjøtt som ikke er vannet ut, og manglende pinner - her er løsningene på alle de klassiske julemiddagsproblemene. Vi har tidligere skrevet om hvordan du får den perfekte lutefisken, og mesterkokkens favorittoppskrift på kålrabistappe, så der skal alt være under kontroll. Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres. Om du har tilberedt pinnekjøtt i årevis og er fornøyd med en viss utvanningsti er det ingen grunn til å endre på dette.


MatPrat står inne for. Ikke engang hun hadde hørt om svinepinnekjøtt. Terje Ness, Norges andre Bocuse d’Or-vinner, tar en titt i kjempegryten der kjøttstykkene damper seg saftige under aluminiumsfolie.


Men til neste gang kan du vanne ut kjøttet, ved å bytte kaldt vann på det mange ganger.

Legg det gjerne i en sil, og la det kalde vannet renne over kjøttet. Lise Finckenhagen vet hvordan hun skal lage pinnekjøtt til jul. Husk at kjøttet skal vannes ut i god tid.


Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Stranda urøkt pinnekjøtt av årets lam får stryk av VGs anmeldere. De trekker for smak, lukt, farge og hvordan lammeribben er kappet opp. De tror det kan være rester av blod på flere biter. Dagbladet mener på sin side at pinnekjøttet har litt utradisjonell smak og lukt til urøkt pinnekjøtt å være – det er lett parfymert og kan minne om røkt pinnekjøtt.


Det er ikke rart at pinnekjøttet ikke er så populært på Østlandet som det er på Vestlandet og i særdeleshet her i Rogaland. Jeg har års erfaring med pinnekjøtt , og på Østlandet gjøres ofte en stor feil. I alle oppskriftene som er laget av østlendinger står det at pinnejøttet skal koke til kjøttet løsner fra beina, ca. Normalt tørket pinnekjøtt med lunkent vann ca. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann inntil døgn.


De beste oppskriftene på pinnekjøtt Slik lager du ditt eget pinnekjøtt. Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål. Legg metallrist eller bjørkepinner i bunnen av en kjele.


Fyll på vann i høyde med. Fordi ferdig pinnekjøtt er saltet, røket og kanskje også røkt, er det helt avhengig av å vannes ut før tilberedning.

Her viser vi deg hvordan du på en riktig måte tilbereder pinnekjøtt. Idag drives bedriften videre av 3. Under årets NM i Kjøttprodukter sendte Mydland AS inn fire produkter, og vant en gullmedalje for sitt røkte pinnekjøtt og tre sølvmedaljer for henholdsvis urøkt pinnekjøtt , lammerull og saltkjøttlår. Alt pinnekjøtt er saltet og tørket.


Utvanning er viktig, for det gir kjøttet tilbake saftigheten og fuktigheten det har mistet i tørkeprosessen. Spekemat mister om lag prosent av vekten sin under spekingen. Utvanningen fører tilbake fukt og er med på å gjøre pinnekjøttet saftig, forklarer hobbykokken.


Geir har et lidenskapelig forhold til mat generelt og kanskje pinnekjøtt spesielt og har vært så generøs og dele sin oppskrift og fremgangsmåte med oss. Jeg har lagd pinnekjøtt her hjemme i dag og for ordens skyld må jeg komme med en liten presisering. Kjøttet på bildet er nok mye mer rødt enn det de fleste er vant med av pinnekjøtt. Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt. I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året.


Ofte oppstår det dermed spørsmål som man raskt trenger svar på, og noen ganger midt i matlagingen eller samme dag det skal tilberedes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg